Een bomvol Forum Erasmianum (Loesje Praktijken Fotografie ©)

Reünie van het Erasmiaans verbindt

Het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam bestaat dit jaar 695 jaar. En naast allerlei feestelijke activiteiten van de school organiseerde oud-leerlingenvereniging Semper Floreat de Reünie. 2023 gaat de boeken in als de drukstbezochte en meest inclusieve Reünie van het Erasmiaans tot nu toe. Meer dan duizend Erasmianen kleurden tijdens een stralende nazomermiddag het Forum Erasmianum. In de tijd van keizer Diocletianus een legioen! 1946 t/m 2022 waren present. Wat een feest!

Het programma van de Reünie is altijd herkenbaar: prachtige lessen van (oud-)docenten en oud-leerlingen. Daarnaast horeca en feestelijke ontmoeting op het Forum Erasmianum. En natuurlijk de foto’s door de schoolfotograaf. Iedereen weet wat hij of zij kan verwachten en dat is ook de kracht. Al kan een verrassing soms geen kwaad: dit jaar was dat de bomvolle grassroot afterparty in De Beurs. Een bewijs dat de Erasmianen hun ondernemende veren nog niet zijn verloren.

Wat opviel was het grote aantal jongeren. En dat was nieuw, want de afgelopen reünies werden meer bezocht door de oudere cohorten. Ook kleurt de Reünie mee met de samenleving: het gymnasium als wit bolwerk wordt steeds meer ingehaald door de tijd. Een intensieve digitale wervingscampagne zorgde voor een groot bereik. De klaslokalen zaten vol als altijd. Papieren vliegtuigjes bleven echter keurig onder de tafels.

Loesje Praktijken Fotografie ©

Veel alumni zitten nog in clubjes, die elkaar jaarlijks zien. Voor anderen is het een mooie gelegenheid elkaar weer eens te spreken. Sociale media zorgen voor een makkelijk los verband en dan is één keer in de vijf jaar persoonlijke ontmoeting niets te veel. Door LinkedIn zie je ook meer verbinding tussen generaties ontstaan. Vroeger bepaalde met name je klas wie je kende en met wie je omging, maar door het intensief gebruik van sociale media is dat anders geworden. De nieuwsgierigheid naar elkaar en ook het besef van het nut van een actief oud-leerlingennetwerk zijn sterk toegenomen.

En dat zie je ook terug tijdens de Reünie. Het is gewoon handig om bekende oud-leerlingen tegen het lijf te lopen en een praatje te maken. Van die mogelijkheid wordt enthousiast gebruik gemaakt. Daarmee verbindt de huidige Reünie veel meer mensen dan vroeger. Via de website van Semper Floreat kun je van tevoren zien wie er komen en de oud-leerlingen die les geven zijn sowieso interessant om te ontmoeten.

Loesje Praktijken Fotografie ©

Het Erasmiaans is een heel open en diverse school waar leerlingen de tijd en ruimte krijgen om zich breed te oriënteren op hun toekomst. Onder oud-leerlingen bevinden zich ministers en hoogleraren, maar net zo goed acteurs en muzikanten. De vrijheid om de beste keuzes in je leven te maken is groot. Niet voor iedereen zal met het Erasmiaans ‘het paradijs zijn aangebroken’ zoals oud-leerling Zihni Özdil ooit in de Volkskrant zei, maar de open ontmoeting met andere culturen en opvattingen heeft een grote meerwaarde. En dat is ook het karakter van de Reünie.

Het succes van dit jaar laat ons Erasmianen uitkijken naar september 2028. Dan vieren we het 700-jarig bestaan van onze school. Zonder twijfel een nog groter feest! Het programma van de Reünie wordt voor die gelegenheid uitgebreid met een klein symposium. In de tussentijd vinden oud-leerlingen elkaar via de online kanalen van Semper Floreat: via website en LinkedIn. Leden van Semper Floreat ontvangen bovendien vier keer per jaar een nieuwsbrief en jaarlijks het blad Tolle belege. Het laat zien: ook na je eindexamen kan je school je horizon verbreden!

Klaas Taselaar
voorzitter Semper Floreat


'Reünie van het Erasmiaans verbindt' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.