VCN presenteert advies Selfie met Sappho

Oproep aan minister: ‘Betrek alle vakken bij Curriculum.nu’

Classici willen volwaardig worden betrokken bij de verdere voorbereiding van het nieuw leer- en onderwijsplan Curriculum.nu. Dat zei VCN-voorzitter Jet van Gelder bij de presentatie van het eindrapport van het VCN Volgteam, donderdagmiddag 31 oktober in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Het eindrapport Selfie met Sappho bevat het nieuwe curriculum Griekse en Latijnse Taal en Cultuur.

Met het eindrapport hebben de gezamenlijke Nederlandse classici ‘een toekomstbestendig en samenhangend curriculum GLTC’ afgeleverd, aldus Van Gelder. ‘Nu hebben we twee dingen nodig van de minister: tijd en ruimte. Met het voornemen om de lestijd voor het kerncurriculum terug te brengen tot 70 procent komt in het nauw wat wij als kernvernieuwing van ons nieuwe curriculum zien: de integratie van taal en cultuur én de reflectie op het eigene en het vreemde, wat leidt tot persoonlijke vorming en burgerschap.’

Anderhalf jaar werk

Het eindrapport van het volgteam is het eindresultaat van ruim anderhalf jaar denkwerk, hoor en wederhoor over de toekomst van het onderwijs in Grieks en Latijn in Nederland. Jet van Gelder reikte het eindrapport uit aan Theo Douma, de voorzitter van curriculum.nu. Het nieuwe curriculum zet de lijnen uit waarmee het GLTC-onderwijs de komende jaren de verbindende functie van de klassieken in onze moderne samenleving kan behouden en versterken.

‘Waardering voor alle classici’

‘De meeste waardering verdienen alle classici in Nederland’, aldus Van Gelder. Ze doelde op de waardevolle bijdragen die docenten in het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs, leerlingen en andere betrokkenen bij het onderwijs Grieks en Latijn leverden tijdens het proces. In haar voorwoord in het eindrapport haalt Van Gelder een van de reacties aan die ze kreeg uit het veld: ‘Dit is de eerste keer sinds de Mammoetwet dat een onderwijsvernieuwing niet tot polemiek en schisma in onze beroepsgroep heeft geleid’.

Wetenschappelijke inzichten

Kokkie van Oeveren, lid van het VCN Volgteam dat meeschreef aan het eindrapport, presenteerde kort de opzet van het nieuwe curriculum. Ze memoreerde dat het volgteam zich naast de bijdragen van alle vakgenoten ook heeft gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over leesonderwijs en didactiek.

Ze liet ook zien hoe de opbouw van het nieuwe curriculum taal en cultuur integreert. Dat leidt van vertalen en doorgronden van teksten (in het eindrapport gevat onder de term ‘Wat is het vreemde?’) via interpretaties van de Oudheid en verbindingen met het heden (‘Perspectieven op het vreemde’) uiteindelijk naar leren over jezelf via de Oudheid (‘Reflectie op het eigene’).

‘Zo dragen de klassieken bij aan de ontwikkeling van modern burgerschap’, aldus Van Oeveren. En, een parallel trekkend met het klassieke verhaal van Daedalus en Icarus: ‘Onderwijs dat op deze manier vorm krijgt, heeft vleugels die de stralen van de 21ste eeuwse zon prima kunnen verdragen.’


'VCN presenteert advies Selfie met Sappho' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.