De keizersnede

De naam keizersnede is verbonden met die van Julius Caesar. Het verhaal gaat dat hij zelf via een keizersnede ter wereld zou zijn gekomen, maar dat is zeer onwaarschijnlijk, omdat zijn moeder de geboorte overleefde. De Romeinen verrichtten alleen maar een keizersnede bij hoogzwangere vrouwen die net waren overleden. Op die manier probeerden ze de ongeboren baby redden.

Een keizersnede heet in het Engels nog steeds Caesarean section, kortweg C-section. Of de keizersnede naar Julius Caesar is genoemd of omgekeerd is niet helemaal duidelijk. Er zijn stemmen die beweren dat de naam is afgeleid van het Latijnse caedere, dat snijden betekent. Volgens die lezing staat de naam Caesar voor iemand die via een keizersnede is geboren.

 


'De keizersnede' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.