Post

Wie een groot land heeft, moet veel besturen. Het is daarom niet verrassend dat de Romeinen, met hun enorme rijk en hun goed ontwikkelde wegennet, de eerste goed functionerende posterijen in de geschiedenis opzetten. Keizer Augustus komt de eer toe dat hij het eerste officiële postbedrijf opzette. De expressdienst cursus publicus werd vooral gebruikt voor bestuurlijke post en boodschappen voor het leger. Speciale postwagens konden meer dan 100 mijl per dag afleggen, zeker als het om spoedboodschappen ging en de teams elkaar aflosten. Voor zware ladingen was er een postdienst met ossen.

Als je de goede contacten had, kon je bij uitzondering de cursus publicus ook gebruiken voor privédoeleinden. Er is een brief bewaard gebleven van Plinius de Jongere waarin hij zich daarvoor verontschuldigt bij keizer Trajanus. ‘Mijn vrouw hoorde dat haar grootvader was overleden en was daardoor zo overstuur dat ze met grote haast wilde vertrekken om haar tante te bezoeken, Ik vond het lastig om haar toestemming te weigeren om te reizen met de keizerlijke postdienst, wat verreweg het snelste gaat. (…) Ik vertrouwde op uw goedheid en handelde alsof ik de gunst al had ontvangen, hoewel ik u nog niet daarom had gevraagd. Als ik had gewacht, was het te laat geweest.’


'Post' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.