Kookboek

De vroegste voorouder van Jamie Oliver is de Griekse schrijver Archestratus. Hij schreef rond 330 voor Christus het oudst bekende ‘kookboek’ uit de geschiedenis. Of kookboek… Zijn gedicht Hedypatheia (‘Leven in luxe’) geeft in dichtvorm een groot aantal culinaire adviezen. Het hele gedicht is verloren gegaan, maar 62 fragmenten zijn aan ons overgeleverd via de schrijver Athenaeus.

Archestratus was waarschijnlijk zelf geen kok – die schreven niet – maar zeker wel een foodie. Zijn meeste adviezen gaan over de bereiding van vis. Houd het simpel, is zijn devies. Hij walgt van de visrecepten uit Syracuse. ‘Als je zeewolf aan het bakken bent, laat dan niemand uit Syracuse dichtbij komen, want die lui weten niet hoe je fatsoenlijk vis klaarmaakt. Ze maken er een zootje van met kaas en azijn (…)’.

Zijn weerzin voor de combinatie kaas-vis (vandaag de dag nog steeds gedeeld door veel Italianen) klinkt ook door in zijn recept voor tonijn. Het beste kun je die zo klaarmaken: ‘Je hebt vijgenbladeren nodig en oregano (niet teveel), geen kaas of andere nonsens. Gewoon netjes in vijgenbladeren pakken, touwtje er omheen, dan onder de hete as doen en de tijd in de gaten houden zodat hij niet te gaar wordt’.


'Kookboek' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.