Pizza

Keiharde historische bewijzen over het ontstaan van de pizza – waar, wanneer, hoe – zijn er niet, maar overduidelijk is dat het ronde, platte brood met ingrediënten zijn oorsprong heeft in de Mediterranée. Mogelijk is het woord pizza zelfs afkomstig van het Romeinse picea, dat ‘het zwart worden van brood in een oven’ betekent. En je hoeft maar het Griekse woord pitta te zien, of het Turkse pide om je te realiseren dat we hier te maken hebben met een culinaire vondst met wereldwijde potentie.

De eerste beschrijving van pizza-achtige broden vinden we in de Aeneis van de Romeinse dichter Vergilius, het heldendicht over de daden van de Trojaanse held Aeneas. We lezen hoe Aeneas en zijn gezelschap onder een boom gaan zitten en ‘dunne tarwebroden’ te voorschijn halen om te gebruiken ‘als bord voor hun maaltijd’. Nadat ze die hebben bestrooid met paddenstoelen en kruiden en hebben opgegeten, roept Aeneas’ zoon Ascanius uit: ‘Kijk! We hebben zelfs onze borden opgegeten!’

(Overigens: een beetje onverwacht misschien, maar ook de Vikingen aten pizza, bijna duizend jaar voordat de inwoners van Napels hun pizza ‘uitvonden’. De Noormannen bakten hun platte broden in ovens die heel veel weg hadden van de moderne pizzaovens.)


'Pizza' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.