Kauwgom

Op het Griekse eiland Chios groeien de mastiekbomen en uit de stammen loopt hars, die in het oude Griekenland al werd gewonnen als klassieke kauwgom. De Grieken gebruikten het voor een frisse adem, maar aan mastiekgom werden bovendien geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Hippocrates zwoer erbij als middel tegen verkoudheid en problemen met de spijsvertering. Zijn latere Romeinse collega Galenus schreef dat het hielp tegen bronchitis.

De oudste kauwgombal ter wereld komt overigens niet uit het Middellandse Zeegebied. Hij is ongeveer 9000 jaar oud, gevonden in Zweden en bestaat uit berkenhars met honing. In de recente geschiedenis geldt de Amerikaan John B. Curtis als uitvinder van de variant die we vandaag massaal kauwen. In 1848 bracht hij zijn State of Main Pure Spruce Gum op de markt, met gom uit de spar als belangrijkste ingrediënt.


'Kauwgom' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.