Anticonceptie in de oudheid

De wens om ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten te voorkomen bestond ook bij de Grieken en Romeinen. Die gebruikten condooms van geitenblaas en volgens sommigen ook van schapendarmen.

Het condoom van geitenblaas heeft zich zelfs een bescheiden plaats verworven in de Griekse mythologie. Minos, de koning van Knossos op Kreta, ging gebukt onder een vloek die er voor zorgde dat zijn zaad slangen en schorpioenen bevatte. Om zijn echtgenote Pasiphaë te ontzien, gebruikte Minos noodgedwongen een condoom.

Etymologisch zijn er verschillende lezingen die wijzen op een Latijnse oorsprong van de naam condoom. Het woord zou kunnen zijn afgeleid van condus, dat ‘vergaarbakje’ betekent. Maar er zijn ook lezingen die verwijzen naar het werkwoord condere: ‘verstoppen’ of ‘verbergen’. Het was in de klassieke oudheid niet ongebruikelijk om te doen aan geboortebeperking. Daarvoor gebruikten vrouwen ook een vroege versie van het nu nog steeds gebruikte pessarium.


'Anticonceptie in de oudheid' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.