De ronde aarde

De ronde aarde

Een kleine groep mensen, de flat earthers, gelooft dat de aarde plat is. De Flat Earth Society hangt de theorie aan dat we leven op een platte schijf met in het midden de Noordpool en een muur van ijs aan de buitenrand. Van boven ziet die er ongeveer uit als de vlag van de Verenigde Naties. Denk nou niet meteen dat het vast weer die rare Amerikanen zijn, want in 2016 hielden de flat earthers een conferentie in Egmond aan Zee. Ze geloven overigens ook dat de maanlandingen nep zijn.

Met hun geloof staan ze haaks op de theorie van de man die als eerste het idee van een ronde aarde formuleerde: Aristoteles. Rond 350 voor Christus somde hij de argumenten voor die stelling op. Bij een maansverduistering komt de zon tussen de maan en de aarde in te staan en de schaduw van de aarde is rond. Ook was het Aristoteles opgevallen dat de sterrenhemel er op verschillende plakken op aarde anders uit zag, en dat kon hij alleen verklaren als de aarde niet plat zou zijn maar rond. En passant berekende Aristoteles ook nog de omtrek van de aarde: 400.000 stadia, maar een eeuw later kwam Eratosthenes tot een nauwkeuriger schatting: 250.000 stadia. (Een stadion was 192,27 meter.)

 'De ronde aarde' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.