Neoclassicisme

Neoclassicisme

Je hoeft niet naar Rome of Athene om te genieten van klassiek vormgegeven gebouwen. De vormentaal van de klassieke Griekse en Latijnse bouwmeesters is overal in onze moderne wereld te zien, het meest duidelijk in de neoklassieke gebouwen die op veel plekken werden neergezet in de achttiende en negentiende eeuw.

De Grieken kenden drie belangrijke bouworden: de Dorische, de Ionische en de Korinthische. De Romeinen namen vooral de Korinthische orde over in de eerste eeuw voor Christus en voegden er hun eigen vormen aan toe: de Toscaanse en de Composiete orde. Ze zijn allemaal heel herkenbaar aan hun eigen versieringen die vooral goed terug te vinden zijn in de zuilen.

De verschillende orden zijn ook terug te herkennen in de neoklassieke gebouwen die nog her en der in Nederland te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de oude paleizen van justitie in Amsterdam, Leeuwarden en Assen, aan de stadhuizen in Groningen en Utrecht en aan het provinciehuis in Haarlem. Een ander fraai voorbeeld is het gebouw van Felix Meritis in Amsterdam.

Ook in de moderne stroming van het postmodernisme komen de klassieken af en toe terug. Een mooi voorbeeld is het kantoor van de Walt Disney Company in het Californische Burbank: een modern gebouw met klassieke vormen en op elke zuil een van de zeven dwergen.'Neoclassicisme' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.