De antieke tablet

Beeld je in: iemand zit in overleg aan een grote vergadertafel. Er wordt iets belangrijks gezegd, hij of zijn grijpt de tablet en de stilus en maakt even snel een aantekening. Zo’n beeld had je tweeduizend jaar geleden ook kunnen zien, maar in plaats van een tablet en een elektronische stilus had een Romein in zo’n geval gegrepen naar zijn stilus en zijn wastafeltje.

Het wastafeltje was een rechthoekig houten plankje met opstaande wanden dat was bestreken met donkere bijenwas. Vaak had het plantje in het midden een schanier zodat je het dicht kon klappen en handig kon opbergen. Met de stilus, een puntige metalen stift, kon je in de was aantekeningen maken. Dat kon variëren van een boodschappenlijstje tot een passage voor een boek. De achterkant van de stilus was afgeplat. Die gebruikte je om geschreven teksten uit te wissen. Je hield het wastafeltje dicht bij een warmtebron zodat de was zacht werd en gebruikte de platte achterkant van je stilus om de bijenwas weer glad te strijken.


Tagged: , ,


'De antieke tablet' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.