Gladiatoren

Vechtsporten als kickboksen werden tot voor een paar jaar in brede kring als nogal smoezelig beschouwd. Vechtsportgala’s waren plekken waar criminelen elkaar troffen en vechters als Badr Hari maakten ongunstig naam buiten de ring. Met de komst van Rico Verhoeven lijkt dat ineens anders. Die wordt neergezet als een ideale schoonzoon en mag optreden in salonfähige programma’s als College Tour.

Vechtsporten in arena’s, maar ook tradities als stierenvechten zijn terug te voeren naar de Romeinen en eerder nog tot de Grieken en de Etrusken. Oorspronkelijk waren ze bedoeld om belangrijke overledenen te eren; het bloed van de vechters zou de overledenen kracht geven op hun reis naar de onderwereld. Onder de Romeinse keizers groeiden de spelen uit tot een groot publieksvermaak met een vast programma: ’s morgens de dapperen die vochten met wilde dieren, tussen de middag de veroordeelde gevangenen die voor de leeuwen werden gegooid en ’s middags de gevechten van man tot man.

Af en toe traden ook vrouwen op als gladiator, tot keizer Septimius Severus dit in 200 verbood. Aan het begin van de vijfde eeuw kwam een einde aan de gladiatorengevechten.

Gladiatoren waren krijgsgevangene, crimineel of slaaf. Dat nam niet weg dat ze in de arena een heldenstatus konden verwerven of zelfs konden uitgroeien tot sekssymbool. Op de muren van de ruïnestad Pompeii is een schildering aangetroffen met de tekst ‘Celadus de Thraciër laat de meisjes zuchten’.'Gladiatoren' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.