De vuurtoren

De eerste vuurtoren in de geschiedenis komt op naam van de Grieken. En wat voor vuurtoren! De Pharos van Alexandrië geldt als een van de zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid: volgens bronnen uit de oudheid 130 tot 180 meter hoog, uit witte natuursteen en marmer opgetrokken in drie verdiepingen op een eilandje voor de Egyptische kust. Bovenin brandde een vuur dat tientallen kilometers uit de kust was te zien, weerspiegeld door glimmend gepoetste metalen platen. De vuurtoren was ook overdag nuttig, omdat de vlakke noordkust van Egypte geen natuurlijke bakens had.

Bouwmeester Sostratos van Knidos bouwde de Pharos tussen 297 en 283 voor Christus als bouwwerk voor de eeuwigheid. De vuurtoren deed zo’n 1500 jaar dienst, tot een reeks van aardbevingen hem deed vervallen tot een ruïne.

Ook uit Alexandrië kwam Hypatia van Alexandrië, die wel wordt gezien als de eerste vrouwelijke wiskundige. Op haar naam mogen we waarschijnlijk de uitvinding schrijven van het astrolabium: een plat instrument waarmee je de hoogte van hemellichamen ten opzichte van de horizon kunt meten en zo je positie bepalen. Het astrolabium was meer dan 1000 jaar het belangrijkste instrument voor zeelui om te navigeren tot het werd vervangen door de sextant.'De vuurtoren' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.