Herfst!

 

De r zit weer in de maand, de meteorologische herfst is begonnen. De oude Grieken hadden een prachtige mythische verklaring voor de oorsprong van de seizoenen. Hades, de god van de onderwereld, ontvoerde Persephone, de dochter van Demeter, godin van de landbouw, terwijl ze bloemen plukte in het veld. Hades, de broer van Demeter, dook plotseling op uit een kloof, greep Persephone, trok haar op zijn wagen en verdween met haar onder het aardoppervlak.

Moeder Demeter zocht stad, land en alle sterrenbeelden af naar haar dochter eer ze hoorde wat er was gebeurd. Toen ze hoorde dat Persephone in de onderwereld was, gaf ze zich over aan peilloos verdriet en bracht zo een dorre winter over de aarde. Zeus, de oppergod, kon dat niet meer aanzien en gebood Hades om Persephone terug te brengen. Hades, ook niet van gisteren, liet Persephone nog één laatste maaltijd gebruiken. Daarin zaten zes granaatappelpitten. Voor elke pit die ze had gegeten, moest Persephone één maand per jaar naar haar ontvoerder terugkeren; zes maanden per jaar dus. Sindsdien zijn de maanden dat Persephone bovengronds bij haar moeder verblijft de lente en de zomer en de maanden dat ze bij Hades is de herfst en de winter. De mythe legt niet uit hoe het kan dat het op het zuidelijk halfrond zomer is als het op het noordelijk halfrond winter is en omgekeerd, maar het leven van de Grieken speelde zich dan ook alleen af op het noordelijk halfrond.'Herfst!' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.