Onze maand augustus

Op de valreep van augustus bestuderen we de naam van deze maand. Onze maand augustus ontleent zijn naam – niet helemaal verrassend – aan de eerste Romeinse keizer. In het jaar 8 voor Christus besloot de senaat de Romeinse zesde maand Sextilis naar Augustus te vernoemen (januari en februari waren destijds nog naamloos, het Romeinse jaar telde tien maanden). Het was een eerbewijs aan de man die vanaf 27 voor Christus de leider was van het Romeinse rijk. Augustus maakte een eind aan een eeuw van burgeroorlogen en legde de basis voor een lange periode van vrede, de Pax Romana.

Als reden voor de naamswijziging voerde de senaat aan dat Sextilis de maand was waarin Egypte was veroverd en waarin een eind kwam aan de burgeroorlogen. Het was ook de maand waarin Augustus voor het eerst consul was geworden. Het klopte trouwens ook mooi, want juli (door de Romeinen Iulius genoemd) is natuurlijk vernoemd naar Augustus’ voorganger, Julius Caesar.

 'Onze maand augustus' has 1 comment

  1. 5 september 2018 @ 16:19 Emgert Zondervan

    Januari en februari waren destijds naamloos? Maar ze bestonden dus wel? Dan waren er dus wel twaalf maanden. Overigens zegt de legende dat Numa Pompilius Februarius en Januarius al geïntroduceerd heeft. Vanaf 153 v.Chr. begon het jaar met de maand januari en het lijkt sterk dat die maand toen naamloos was.

    Reply


Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.