Trouw: ‘Latijnse roman heeft veel weg van een moderne soap’

Dagelijks zit bijna één miljoen Nederlanders voor de buis voor een nieuwe aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden. Wie denkt dat het iets is voor de moderne mens om jezelf in een andermans leven te verplaatsen, heeft het mis. Ook in de klassieke oudheid waren laagdrempelige, fictieve verhalen erg populair. Dat valt te lezen in dagblad Trouw naar aanleiding van een nieuwe Nederlandse vertaling van zo’n bijzondere, klassieke roman.

In dit onlangs vertaalde ‘Het verhaal van Koning Apollonius’ staan de fictieve gebeurtenissen van een verdreven koning uit Tyrus centraal. De lezer wordt meegenomen in zijn bijzondere zwerftochten door het oostelijk Middellandse Zeegebied, waarin onder meer zijn vrouw een zeemansgraf krijgt en zijn dochter in de prostitutie belandt. ‘Tegelijkertijd weerspiegelen de verhalen diep menselijke emoties omtrent haat, verbanning, onzekerheid en verboden liefdes’, aldus uitgeverij Verloren op hun website.

Er zijn niet veel romans, die werden verspreid op papyrusrollen, uit de klassieke oudheid overgeleverd. ‘Hooguit tien’, aldus het dagblad. In het stuk komt Diederik Burgersdijk, docent Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen, aan het woord. Volgens hem zagen de Grieken en Romeinen de roman ‘als iets minderwaardigs’. ‘Ze hadden veel meer waardering voor het epos en de tragedie, die de grote emoties en de ‘condition humaine’ weerspiegelden’, aldus Burgersdijk.

Aanstaande vrijdag, op 27 juni, wordt het boek gepresenteerd in het academisch-cultureel podium Spui25. Daar gaan de vertaler, Vincent Hunink, en schrijver van de inleiding, Diederik Burgersdijk, in gesprek met elkaar over het uitgebrachte boek en genre. Meer informatie over dit evenement treft u hier aan.'Trouw: ‘Latijnse roman heeft veel weg van een moderne soap’' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.