Heraklesweek op Gymnasium Felisenum

Door Esther Sandbergen en Luka van Schie (ambassadeur Klassieken.nu)

Begin dit jaar stond op het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid voor het tweede jaar de Heraklesweek op het programma voor klas drie: een week waarin de derdeklassers zich bij verschillende vakken bezighouden met hetzelfde onderwerp: Herakles. Bij elk vak wordt dit thema belicht vanuit perspectief van het betreffende vak. Na de feedback van vorig jaar was besloten om de week terug te brengen naar drie dagen en om het rooster volledig op de schop te gooien. Dit resulteerde in zes blokken van twee lesuren verspreid over twee lesdagen en op de derde dag een sportochtend met daarna een afsluitende quiz. De “succesvakken” van vorig jaar stonden, hier en daar enigszins aangepast, ook dit jaar op de planning. De leerlingen hebben blokken gevolgd bij natuurkunde, filosofie, aardrijkskunde, tekenen, scheikunde en Nederlands.

Bij natuurkunde kregen de leerlingen een lesje krachtenleer, waarna zij door het beoordelen van verschillende testopstellingen ideeën konden opdoen om hun eigen boog zo efficiënt mogelijk te maken. Uiteraard werden deze mini-boogjes ook uitgebreid getest! Filosofie is een vak dat nieuw is voor derdeklassers: door middel van deze activiteit konden zij gelijk een indruk krijgen van hoe dat vak er in de bovenbouw uitziet. Centraal stond de vraag: wat is nu eigenlijk een held? Bij aardrijkskunde werd de route van Herakles nagereisd via Google Earth: de klassieken in een modern jasje! Tekenen is natuurlijk bij uitstek het vak van de creativiteit. De leerlingen hadden hier de mogelijkheid om door middel van een ets één der werken van Herakles uit te beelden. Dit resulteerde uiteraard in de prachtigste creaties. Dan scheikunde en Nederlands. Bij scheikunde is gekeken naar in de natuur voorkomende gifstoffen. Dit komt voort uit het verhaal van Herakles en de Hydra van Lerna. Na het verslaan van deze slang, doopt Herakles zijn pijlen in het bloed van de slang, dat volgens het verhaal uiterst giftig zou zijn.. Als laatste Nederlands. Een held is niets zonder heldendicht, zo dachten ze daar. Daarom kregen de leerlingen bij Nederlands de taak om een poëtisch verantwoord heldendicht te schrijven voor Felisenums eigen Herakles: conciërge Theo! Ten slotte hebben de leerlingen op vrijdagochtend een tienkamp gedaan in de sporthal, waarbij zij allerlei Herakles-waardige fysieke uitdagingen moesten aangaan.

Al met al is de Heraklesweek ook dit jaar weer een groot succes geworden. Wij bedanken dan ook alle leerlingen voor hun grote inzet en ook de betrokken collega’s en de leerlingenraad die zich hebben ingezet om de Heraklesweek in te vullen en te doen slagen! Mensen die geïnteresseerd zijn om een dergelijk project ook op hun school te laten plaatsvinden, kunnen uiteraard contact opnemen.

 'Heraklesweek op Gymnasium Felisenum' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.