Klassieke thema’s in beeldende kunst

Door: Trudie Broos, beeldend kunstenaar

Mythologische universele verhalen, die inhaken op de actualiteit blijven een bron van inspiratie voor mijn kunstwerken. Zo komen onder andere in mijn reeks  “DE METAMORPHOSEN” van Ovidius talloze figuren voor, die tot de verbeelding spreken, bijvoorbeeld:

 


Narcissus    gouache/collage

Verliefd zijn op zichzelf. Het lijkt een trend in deze tijd van sociale media, waarin iedereen in toenemende mate bezig is met zijn gsm en het rondsturen van boodschappen die vragen om bevestiging in de vorm van “likes”.

Meer en meer kijken we als Narcissus naar het spiegelende oppervlak van ons apparaat, waarin we vooral onszelf weerspiegeld zien.

 

 

 

 


 

 

Sisyphus   collage

Sisyphus wordt door de goden gestraft voor zijn hoogmoed om zich met hen te willen meten. Eindeloos en vruchteloos moet hij blijven proberen om het rotsblok tegen de berg op de duwen. Hebben burnout-verschijnselen in de huidige prestatiemaatschappij niet vaak het karakter van een Sisyphus-achtige belasting van de werknemer, die zijn/haar werk niet meer ziet zitten ?

 

 


 

Icarus          aquarel/collage

Icarus staat model voor de ambitieuze jongere die zijn grenzen verkent. En die daarbij het risico loopt aan roekeloosheid te onder te gaan.

Hij vliegt te dicht bij de zon, voelt door de hitte daarvan zijn vleugels wegsmelten, stort in zee en verdrinkt ; het is een fascinerend beeld dat ook voor de moderne mens nog in allerlei opzichten betekenis heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Ook gegevens uit de Griekse mythologie en cultuur kunnen een betekenis hebben die nog steeds actueel is. Voorbeelden daarvan zijn:

 

 

Atropos    reliëf in acrylic

De oudste van de schikgodinnen die het levenseinde van de mens bepaalt.

De actualiteit van het thema is duidelijk: de ouder wordende mens, de medici, de filosofen: ze willen allemaal een rol in de beschikking over het levenseinde. Wie, wanneer en in welke mate spelen zij de rol van Atropos ?

 

 

 

 

 

 

 


 

Sirenen      brons

Zeemeerminnen, die met hun schoonheid maar vooral door hun gezang passerende zeelieden betoverden en van hun zinnen beroofden. Wees op je hoede voor verleidelijke plaatjes en praatjes. Voor je het weet val je ten prooi aan de verlokkingen.

 

 

 

 

 

 


 

Peplos   keramiek/smeedijzer

Het gewaad zoals dat door vrouwen in het oude Griekenland werd gedragen is van een klassieke schoonheid. Tijdloos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk meer kunstwerken van Trudie Broos op haar website'Klassieke thema’s in beeldende kunst' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.