Van mythe tot meme

De vroegere Griekse kunstenaars probeerden met hun beeldhouwwerken een bepaalde emotie over te brengen: het karakter van een machthebber, de verbeelding van een verhaal of de emotie van een (on)bekende. De beeldhouwwerken zijn vaak zo realistisch dat de bezoeker er met een blik van herkenning naar kijkt. Niet zelden loopt men langs een standbeeld van een Romeinse keizer dat zo realistisch is, dat hij als het ware van zijn voetstuk af zou kunnen stappen, zijn toga zou kunnen rechttrekken en verder zou kunnen gaan met zijn toespraak.

 

Hoewel de maker vaak een bepaalde boodschap wil overbrengen, bepaalt de kijker welke betekenis hij of zij toekent aan wat er te zien is. Zo ook gymnasiast Myrthe (student in de vijfde klas van de RSG Magister Alvinus te Sneek), die afgelopen jaar op Griekenlandreis ging met haar school en daar verschillende musea bezocht. Myrthe gaf op geheel eigen wijze nieuwe interpretaties aan de gezichtsuitdrukkingen en beeldende kunst die ze onderweg tegenkwam. Aangemoedigd door haar klasgenoten maakte zij meerdere memes, die zij vervolgens op sociale media plaatste. Memes zijn afbeeldingen die voorzien worden van een grappige, vaak herkenbare betekenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De memes van Myrthe koppelen moderne fenomenen en herkenbare problemen (‘wie heeft er nog nooit per ongeluk een telefoon op zijn of haar gezicht laten vallen?’) op een moderne, komische wijze aan een beeldhouwwerk en kennen er op die manier een hele nieuwe betekenis aan toe. De memes blijven ons op die manier inspireren om met een frisse blik naar de wereld te kijken.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. 'Van mythe tot meme' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.