Winterkleding

Winterkleding

Romeinse soldaten die zich aan de noordelijke randen van het rijk ophielden, moesten zich wapenen tegen de winterkou. Daarvoor gebruikten ze verschillende kledingstukken.

Om te beginnen was daar de mantel. Je had twee typen, de paenula (soms met capuchon) en de sagum. Zeker de laatste was dik en zwaar en dus ook lekker warm. Was de wol waaruit de mantel was gemaakt ongeverfd, dan waren ze vaak nog waterafstotend ook. Droeg je een paar mantels over elkaar, dan was het helemaal goed uit te houden.

Er bestaan afbeeldingen van Romeinen die een sjaal (focale) dragen. Om de voeten warm te houden waren er sokken (udones) en beenwindsels (fascia), want de Romeinen begrepen goed dat het in de winter aan de grond het koudst is. Broeken vonden de Romeinen meer iets voor Kelten of Germanen; ze vonden de broek barbaars, dus die droegen ze niet.

 'Winterkleding' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.