Mythologie en sterrenkunde

Door: Sandra Winkenius, ambassadeur Klassieken.nu en docente Atheneum College Hageveld te Heemstede

Wie aan astronomie denkt, denkt aan de klassieken. Wie aan de klassieken denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de grote verscheidenheid aan mythologische figuren, elk met hun eigen verhaal. Het is niet verwonderlijk dat de sterren die wij elke dag bewonderen al eeuwenlang de namen dragen van de Romeinse goden die in een ander tijdperk dan de onze door menig Romein vereerd werden. Een bijzonder gegeven is dat hoewel de namen van de grootste planeten bij iedereen een belletje doen rinkelen (Venus, Mars, en bijvoorbeeld Mercurius), de verhalen achter de namen veel minder bekend zijn. Daarom besteed ik in de wintermaanden in mijn tweede klas aandacht aan mythologie en sterrenkunde.

 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

 

Ik lees verschillende verhalen voor en laat de leerlingen aantekeningen maken, zodat ze het verhaal in hun eigen woorden kunnen samenvatten. Daarnaast kijken we naar constellaties en hoe je die kunt herkennen, leerlingen tekenen ze na en maken een mapje met de verhalen en de tekeningen. De verhalen die we bespreken zijn die van Callisto, Orion en Perseus. Ik doe dit in de winter omdat de leerlingen dan niet tot 23.00 uur hoeven op te blijven om de sterren te zien. De sterren die we bekijken, zijn bij heldere nacht bijna allemaal zichtbaar. Los van het kennismaken met de mythologie en de sterren leren leerlingen ook om aantekeningen te maken en deze te verwerken in een eigen verhaal.

Hieronder een aantal voorbeelden van werkstukken die door leerlingen zijn ingeleverd. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.'Mythologie en sterrenkunde' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.