De analoge computer van Antikythera

Ons leven is ondenkbaar zonder computers. Los van onze pc’s, laptops, tablets en smartphones vinden we in huis bijna geen apparaat meer of de chip maakt dat het werkt. Maar voor de digitale computers waren er analoge: mechanische apparaten die gebruikt werden om berekeningen te maken.

De oudste analoge computer stamt uit de Griekse oudheid. In 1901 stuitten sponsduikers voor de kust van de Griekse eiland Antikythera op een scheepswrak. Naast de gebruikelijke vondsten – munten, aardewerk, beeldjes – stuitten ze bij het doorzoeken van het schip ook op een raadselachtig bronzen apparaat met tandwielen. Het duurde ruim een eeuw voordat, met hulp van CT-scans, de werking werd ontdekt.

De computer van Antikythera stamt uit de periode tussen 140 en 80 voor Christus. Het apparaat gaf informatie over de stand van de zon, de maan en vier planeten. In 2008 volgde de ontdekking dat je er ook de data van belangrijke evenementen zoals de Olympische Spelen mee kon berekenen. De computer werkte op twee manieren: je kon een datum invoeren en zien wat er op die dag astronomisch aan de hand was, of je kon een gebeurtenis als een maansverduistering aangeven, waarna het apparaat liet zien wanneer die zou plaatsvinden.

De restanten van de analoge computer – 7 grote en 75 kleine brokken – zijn te bewonderen in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene.'De analoge computer van Antikythera' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.