“Ik werd mij bewust van de oorsprong van onze cultuur”

Tine Larooij, ambassadeur Klassieken.nu en docent aan het Coornhert Gymnasium Gouda , vroeg oud-leerlingen hoe zij terugkijken op het leren van klassieke talen.

“Juist in deze tijd van globalisering is inzicht in je eigen achtergrond van heel groot belang!”

Maarten Faber (eindexamen 1983):

“Met veel plezier kijk ik terug op mijn gymnasiumperiode, inclusief het volgen van de klassieke talen en als hoogtepunt de Rome-reis. Inmiddels hebben mijn drie kinderen ook een gymnasiumopleiding gedaan (net als hun moeder overigens!) en kan ik bevestigen dat ook voor de nieuwe generatie het onderwijs in de klassieke talen en de bijbehorende culturele achtergrond een toegevoegde waarde heeft.

Deze waarde zit niet zozeer in het leren van Latijn en Grieks op zich (ik ben bijna alles vergeten), maar wel in de manier waarop je deze talen leert en vervolgens leert vertalen. En dat de bijbehorende kennis over de klassieke oudheid een belangrijke rol speelt in het begrip over onze huidige westerse cultuur hoef ik niet uit te leggen. Juist in een tijd van globalisering is inzicht in je eigen achtergrond en de herkomst van onze cultuur, het rechtssysteem, filosofie, het christelijke geloof, etc. van heel groot belang.

Ik hoop dat wij een lobby op gang kunnen brengen om deze klassieke vorming op het gymnasium te behouden!”

 

“Iedereen moet zich bewust zijn van de oorsprong van onze cultuur en die ligt in Griekenland en Italië”

Rein van der Hout (examen beta 1966):

“Na het gymnasium ben ik wiskundige geworden en heb ik met mijn klassieke opleiding weinig gedaan. Toch denk ik dat ik veel aan die opleiding heb gehad. In de wiskunde (en dat zou in alle vakken zo moeten zijn) is het verschrikkelijk belangrijk om heel precies te formuleren wat je bedoelt. Bij het vertalen uit het Grieks of Latijn naar het Nederlands heb ik geleerd om mij af te vragen wat de schrijver met iedere zin wilde zeggen en hoe je die inhoud heel precies in het Nederlands kunt weergeven. Dat is van onschatbare waarde gebleken bij mijn verdere ontwikkeling.
Afgezien hiervan vind ik dat iedereen zich bewust moet zijn van de oorsprong van onze cultuur. Die ligt in Griekenland en Italië. De enige manier om een goed beeld van die oorsprong te krijgen is via een stukje klassieke opleiding. Ik zou het een schande vinden als de mogelijkheid tot zo’n opleiding verdwijnt.”'“Ik werd mij bewust van de oorsprong van onze cultuur”' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.