Latijn nodigt leerlingen uit voor een tijdreis door vele eeuwen beschaving

De Vlaamse professor Christian Laes doceert geschiedenis van de oudheid en Latijn aan Universiteit Antwerpen.  Hij is voorzitter van Classica Vlaanderen, de overkoepelende vereniging van organisaties en instellingen in Vlaanderen die zich bezighouden met (onderwijs van) Latijn en Grieks en de Grieks-Romeinse cultuur. Voor het Vlaamse (online) magazine Knack schreef hij een opinie-artikel naar aanleiding van zijn college ‘Waarom is Latijn leren geen tijdsverspilling’. Het college is terug te kijken op de website van Knack.

 

Professor Christian Laes tijdens een online college – beeldfragment van youtube.com

In zijn college en artikel weerlegt professor Laes het idee dat het leren van een ‘dode’ taal vandaag de dag geen goede keuze zou zijn. Hij zegt: “Als classicus raad ik elke verdediger van de klassieke talen aan om met een brede bocht om het begrip ‘dode taal’ heen te gaan. ‘Uitsterven’ is immers een beeldspraak ontleend aan de biologie. In de dieren- en plantenwereld verdwijnen soorten definitief. Niet toevallig werd het ‘dode’ etiket in de zeventiende en achttiende eeuw, toen botanica en zoölogie als wetenschappen floreerden, op Latijn gekleefd.”

Daarnaast toont Laes de meerwaarde van de klassieke talen in het onderwijs door te stellen dat deze talen leerlingen “op een weergaloze en diepgaande wijze kennis laten maken met taal in al haar facetten: analyse, structuur, nuance, tekstbegrip, argumentatie, communicatie en zo veel meer. Hoe vaak hoor je zeggen dat taal de sleutel is voor succes, zowel in maatschappelijke integratie als in het hoger onderwijs? ”

Hij eindigt zijn betoog voor de klassieke talen met de volgende conclusie: “Kortom, op scholen die durven inzetten op Latijn als vak bij uitstek voor wereldburgers van morgen. Leerlingen en schooldirecties hoeven daarbij beslist niet bang te zijn een foute keuze te maken. De slaagcijfers van leerlingen uit klassieke richtingen voor STEM-studies in het hoger onderwijs spreken boekdelen. Daarom dus, een stem met volle overtuiging vóór klassieke talen. Meer dan ooit.”

Lees het volledige artikel op de website van Knack.

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Professor Laes docent is aan de Universiteit van Vlaanderen, maar dat is hij niet. Hij is docent aan Universiteit Antwerpen. 'Latijn nodigt leerlingen uit voor een tijdreis door vele eeuwen beschaving' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.