Vloerverwarming

De vloerverwarming dateert uit de tweede eeuw voor Christus en de uitvinding ervan wordt door Viruvius toegeschreven aan de Romeinse ingenieur en koopman Gaius Sergius Orata. Hij zou het systeem hebben gebruikt om visvijvers te verwarmen.

Het hypocaustum, zoals de Romeinse vloerverwarming heet, is een verhoogde vloer die rust op bakstenen pijlertjes van ongeveer 60 centimeter hoog. In een aangrenzende ruimte met een stookplaats wordt een vuur gestookt. De warme rook wordt onder de verhoogde vloer geleid en kan zich daar moeiteloos verspreiden. De Romeinen perfectioneerden het systeem nog verder door holle bakstenen te gebruiken in hun wanden; zo trok de warmte naar boven in de muur.

De Romeinen gebruikten het systeem om hun badhuizen te verwarmen. Rond het begin van de jaartelling werd het ook toegepast in villa’s van welgestelde burgers. In Nederland zijn hypocaustvloeren te zien in de thermen van Heerlen en Maastricht. Ook in Elst bij Nijmegen is er een gevonden.'Vloerverwarming' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.