“Altijd net iets meer huiswerk dan je dacht aan te kunnen”

Hoogleraar Bernard Schols vertelt over zijn tijd op het gymnasium: Dit heb je er aan!

“Aan het gymnasium denk ik met dankbaarheid terug. Ik ben een gelukkig mens. Wat ik mede kan toerekenen aan het gymnasiale onderwijs dat ik in de jaren 70 in Geleen mocht genieten. Ongetwijfeld is mijn dagelijkse ‘pret’ te danken aan mijn gymnasiale ‘pretpakket’ van zes(!) talen en geschiedenis. Het gymnasium betekent voor mij dan ook vooral: taal. Mijn leven wordt beheerst door taal.

“Altijd net iets meer huiswerk dan je dacht aan te kunnen”

Eerst als notaris: een notariële akte staat en valt met taal. Daarna als rechter-plaatsvervanger: een uitspraak staat en valt met taal. En thans – na het schrijven van een rechtsvergelijkend proefschrift (taal!) – ben ik sinds 2009 als hoogleraar verbonden aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van Radboud Universiteit Nijmegen: juridische wetenschap is voor mij eveneens taal. En ik schrijf, van columns tot boeken: taal. Ik ben maar een eenvoudige ‘alfa’, maar vind het een goede zaak dat ook de bèta’s op het gymnasium de (verplichte) kans krijgen om zich in een klassieke taal te verdiepen. Ook techneuten moeten steeds meer schrijven.”

“Wat is mijns inziens nu het echte geheim van een gymnasiast? Wij kregen – door de klassieke talen als extraatje – altijd net iets meer huiswerk dan je dacht aan te kunnen. Je moest/mocht altijd ietsje langer op school blijven dan je collega’s van het atheneum. Dat ‘mag het ietsje meer zijn’ heeft me verder gebracht in het leven en dat zie ik thans ook bij mijn kinderen terug. Het gymnasium betekent ook: in veiligheid anders mogen zijn, legaal nerd mogen zijn zonder gepest te worden en je niet hoeven schamen voor je interesse in dikke boeken. Het gymnasiale onderwijs leidt de mens op tot een brede denker, een soort filosoof. Heel waardevol, welke kant je later ook uitgaat.”

 

BERNARD SCHOLS

1963 Geboren te Heerlen.

1976-1983 Volgde het gymnasium op het St. Michielcollege in Geleen.

1983-1987 Studie Rechtsgeleerdheid en studie Notarieel Recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

1992 Postdoctoraal Belastingkunde aan de Katholieke Universiteit Brabant.

2007 Gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen.'“Altijd net iets meer huiswerk dan je dacht aan te kunnen”' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.