“Een klassieke opleiding is een reservoir aan kennis”

Vijf jaar geleden deed Gideon de Jong (22) eindexamen op het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) en kon toen zijn jongensdroom gaan waarmaken: klassieke talen studeren.

Wilde je als kleine jongen al classicus worden?

“Als kind vond ik alles wat met de Romeinen te maken had prachtig en vroeg aan mijn ouders of ik daar later iets mee kon doen. Zij noemden de klassieke talen als mogelijkheid en dat werd het doel.”

In Leiden ben je naast klassieke talen ook politicologie gaan doen. Waarom?

“Politiek heeft me ook altijd geboeid en ik wilde naast de klassieke talen ook iets ‘concreters’ studeren. Vooral met het oog op mijn toekomstige mogelijkheden. Aan mijn bachelor klassieke talen leg ik momenteel de laatste hand, mijn bachelor politicologie is afgerond en ik ben begonnen aan een master bestuurskunde.”

“Een klassieke opleiding is een reservoir aan kennis”

Als je terugkijkt op je SGA-tijd, welke herinneringen komen er dan boven?

“Ik heb me altijd welkom gevoeld op school en vond veel vakken boeiend. Goede herinneringen heb ik aan Nederlands van meneer Preijers. Als meneer Van Campen van Latijn iets vertelde dat niet direct met Latijn te maken had, zei hij er altijd bij: ‘Dat mag je best weten.’ Zulke dingen onthoud je altijd! Ook denk ik met veel plezier terug aan Grieks van meneer Vreuls. Met hem heeft onze vierde klas als één van de eerste lichtingen de Grote Dionysia opgevoerd. We deden ‘Herakles’ – onze hoofdrolspeelster Vera werd meteen ‘Verakles’ – en het was fantastisch!”

Wat is voor jou de meerwaarde van een klassieke opleiding?

“Bij politicologie en op mijn werk zijn de mensen met een klassieke opleiding in de minderheid. Het werkt soms bijna als een geheim genootschap, met woordspelingen en taalgrapjes die je ontleent aan de klassieken. Het is een reservoir aan kennis. Ik vergelijk het weleens met een museum: je loopt ook niet elke dag het Rijksmuseum in om Rembrandt te bekijken, maar je weet dat het er ís, als basis van onze cultuur. Dat zou ik niet willen missen.”

Wat zou je de huidige generatie SGA-ers mee willen geven?

“Het klinkt wat stichtelijk en moraliserend, maar wees je bewust van de hand die de Oudheid naar je uitsteekt. Daar is zoveel te ontdekken waar je enthousiast van wordt!”'“Een klassieke opleiding is een reservoir aan kennis”' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.