Oude wijn…

Het is de tijd van het jaar voor nieuwe wijn. In Duitsland worden rond deze tijd de wijnfeesten gevierd, en binnenkort staat de nieuwe Beaujolais Primeur in de schappen.

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat al ver voor de klassieken wijn werd verbouwd in Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië), maar ook op Sicilië. Vanuit het Midden-Oosten bereikte de wijnbouw eerst Egypte, en rond 2000 voor Christus verscheen de wijnstok ook in Griekenland. Later brachten de Romeinen de wijn naar West-Europa. Waar de Grieken hun wijn bewaarden in aardewerken kruiken, amfora’s, begonnen de Romeinen houten vaten te gebruiken om wijn te bewaren.

Zowel bij de Grieken als de Romeinen was wijn belangrijk genoeg voor een eigen godheid. Bij de Grieken was dat Dionysos, zoon van oppergod Zeus en Semele, een prinses uit Thebe. Maar hoewel Dionysos vooral bekend staat als wijngod, was hij ook de god van de bomen en de vruchten. Met de wijn namen de Romeinen ook de god van de Grieken over. Waar de Grieken Dionysos ook wel Bakchos noemden, maakten de Romeinen er Bacchus van – wiens naam terug komt in ons huidige, in onbruik geraakte woord bacchanaal.

 'Oude wijn…' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.