On tour: De Klassieke Dag op het Gymnasium Haganum

Door Marinda van Dorst & Anand James (ambassadeur Klassieken.nu)

 

Op het Gymnasium Haganum in Den Haag organiseren we ieder jaar voor de nieuwe eersteklassers een Klassieke Dag. Op deze dag maken de leerlingen met veel plezier kennis met elkaar, het leven in een Romeinse stad en het vak Latijn.

De dag begint met het kijken en bespreken van de documentaire Pompeii, The Last Day over de noodlottige uitbarsting van de Vesuvius in 79. De leerlingen zien hierin al enkele aspecten van het dagelijks leven van een Romein. Hierna gaan ze zelf als Romeinen aan de slag in verschillende workshops binnen de school.

Bij Pictura schilderen de leerlingen in teams een Romeins fresco na. Uiteraard gebeurt dit in de beroemde Pompeiaanse stijl. Bij het Iudicium kruipen de leerlingen in de toga van een Romeinse advocaat. Ze schrijven in groepjes een korte verdedigingsrede naar aanleiding van een echte Romeinse rechtszaak. Voor- en tegenstanders voeren voor de jury het woord. In de Ludus volgen de leerlingen een echte Romeinse gladiatorentraining. Deze training is niet voor watjes! Verder schrijven ze hun eerste Latijnse graffiti en rusten ze van deze vermoeiende dag uit in een Romeinse eetzaal, waar ze in stijl aanliggen en genieten van Romeinse snacks.

De Klassieke Dag maakt onderdeel uit van de introductiedagen. Voor ons is het een aansprekende manier om de leerlingen enthousiast te maken voor de Romeinse cultuur en om het belang van het vak Latijn binnen hun gymnasiumopleiding te laten zien.

 

 

 

 'On tour: De Klassieke Dag op het Gymnasium Haganum' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.