Superhelden

Door Susanne Borowski, docent aan het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. 

Superhelden zijn van alle tijden. In films en op televisie komen we ze dagelijks tegen: personages met bovenmenselijke fysieke en mentale kracht, die hun geliefden, hun land of zelfs de hele wereld moeten beschermen. Deze helden, of ze nou Superman, John McClane, Katniss Everdeen of Wonder Woman heten, zijn niet uit onze mediawereld weg te denken. Net zo min kan de antieke mythologie en literatuur zonder helden als Ajax, Hercules, Achilles en Penthesilea.

Sommige helden zijn in de moderne tijd ontwikkeld, zoals Batman en Superman, andere hebben een directe overstap gemaakt uit de oudheid naar het heden, zoals bijv. Achilles in de biopic Troy. Zijn loyaliteit maar ook zijn bovenmatige zelfingenomenheid zijn van alle tijden en spreken daarom ook vandaag de dag aan. Bovendien maakt ook zijn vechtkunst hem zeker een geschikt personage voor het moderne actionfilm-genre.

En dan is er Wonder Woman. Haar verhaal is voor het eerst in 1941 bij de Amerikaanse uitgeverij DC Comics gepubliceerd en verbindt het moderne superhelden-genre met de oudheid. Haar alter ego Diana Prince leeft en werkt in de Verenigde Staten maar van geboorte is zij een Amazone. Deze vrouwelijke strijders vormden gedurende millennia deel van de Grieks-Romeinse literatuur en kunst. Ze treden op als geduchte tegenstanders van Grieken en Romeinen, maar ook als medestrijders en stichters van steden.

Niet alleen superhelden, ook superheldinnen blijken dus van alle tijden te zijn.

 'Superhelden' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.