On tour: Leerlingen ontwikkelen eigen lesmethode Latijn

Door Ramon van Amerongen en Laura Best van het Christelijk College Nassau-Veluwe te Harderwijk

 

Halverwege de vierde klas hadden we voor ons profielwerkstuk (PWS) het idee om een eigen lesmethode Latijn voor de brugklas te beginnen, om de methode die wij in de brugklas hebben gehad zogenaamd te ‘overtreffen’. Onze eerste begeleidster, Josine Maschhaupt, heeft ons begeleid tijdens de onderzoeksfase van ons PWS, waarin we onder andere naar andere Latijn-methodes hebben gekeken. Helaas vertrok ze eind 2015 van onze school. Hierna hebben Joan Admiraal, maar in het bijzonder Huub Derix, ons verder begeleid. Na veel vooronderzoek en voorbereiding (misschien zelfs té veel) zijn we in de zomervakantie van 2016 begonnen met het schrijven van onze Latijn-methode ‘Nota Bene’. Veel stukken (met name de grammatica-uitleg) moesten vaak herschreven worden. Ook werd er vaak gediscussieerd over de juiste woordkeuze en -volgorde van de Latijnse teksten, maar uiteindelijk was de ‘Nota Bene’ eind 2016 af. Daaropvolgend stuurden we ons PWS op advies van onze begeleider, Huub Derix, op naar de VCN, als nominatie voor de Daedaluswedstrijd. Deze wedstrijd schrijft de VCN uit voor het beste zelfgemaakte lesmateriaal. Hierbij zijn we tegen alle verwachtingen in tweede geworden. Het kwam vervolgens als een nog grotere verrassing dat we tijdens de PWS-wedstrijd bij ons op school zelfs op de eerste plaats waren terechtgekomen en dat school bereid was ons materiaal in de brugklas te gebruiken.

Het lesmateriaal is terug te vinden via deze link.'On tour: Leerlingen ontwikkelen eigen lesmethode Latijn' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.