Voetbalvaantjes en de Klassieken

Van Simon Roosjen en Adriaan Kegel, docenten aan het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen, ontvingen we een hele reeks voetbalvaantjes die teruggrijpen op de oude Grieken en Romeinen. Onder de vaantjes is de toelichting terug te vinden.

Vorige maand besteedden we op Klassieken.nu overigens ook aandacht aan de namen van voetbalclubs. Dat artikel is terug te vinden via deze link.

 

Club Brugge & Anderlecht – Mens Sana in Corpore Sano | Al jaren wisselen deze clubs elkaar af als kampioen van onze zuiderburen. Dit doen ze beide onder hetzelfde motto: mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit is een citaat van de dichter Juvenalis (de Youp van ’t Hek van de keizertijd). In zijn Tiende Satire gaat hij tekeer tegen mensen die rijkdom, roem en uiterlijk vertoon najagen. Zijn conclusie is: liever een gezonde geest in een gezond lichaam.

F.C. Barcelona | De stad Barcelona (in de Romeise tijd Barcino) ontleent haar naam aan de familie Barcas. Hamilcar Barcas en zijn beroemde zoon Hannibal kwamen uit de Noord-Afrikaanse stad Carthago. Deze Phoenicische stad streed drie oorlogen lang met Rome om de macht in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Hamilcar veroverde Spanje voor Carthago. Hiervandaan heeft Hannibal zijn beroemde tocht met olifanten (de tanks uit de oudheid) over de Alpen gemaakt. Jarenlang hield hij verschrikkelijk huis in Italië. Teruggekeerd in Afrika werd hij verslagen door de Romeinse consul Scipio.

Juventus | De naam de van huidige kampioen van Italïë is afkomstig van het Latijnse woord iuventus (jeugd). In Italië wordt in de serie A gestreden om de scudetto (vincere lo scudetto betekent nationaal kampioen worden), wat “schildje” betekent. Dit is het verkleinwoord van scudo, wat is afgeleid van het Latijnse scutum, dat schild betekent. Voetbal in Italië heet calcio (AC Milan = Associazione di Calcio Milan), wat komt van het Latijnse calx, dat weer hiel of voet betekent.

Lycurgus | De Groningse voetbalvereniging Lycurgus is vernoemd naar de Spartaan Lycurgus. Hij leefde waarschijnlijk rond 800 v. Chr. Hij heeft de strenge wetten bedacht waardoor Sparta kon uitgroeien tot de machtigste militaire stadsstaat van Griekenland.

Excelsior | Excelsior betekent hoger (op). Een mooi motto voor deze Rotterdamse club die talloze malen naar de Eredivisie is gepromoveerd (en gedegradeerd…).

Aris Salonike | Deze Griekse club uit Saloniki in het noorden van Griekenland is vernoemd naar de Griekse oorlogsgod Ares. De supporters van deze club zijn trouwens ook beroemd (of berucht?) om hun krijgslust.

A.S. Roma – Romulus en Remus | Rome is gesticht, zo vertelt de legende, door Romulus in 753 v. Chr. Romulus en Remus, zijn broer, waren door hun moeder in een mandje in de rivier de Tiber gelegd, om te voorkomen dat een wrede koning hen zou doden. De rivier voerde het mandje mee. Eenmaal aangespoeld vond een wolvin de tweeling. Ze nam hen mee naar haar grot en zoogde de jongens. Later vond een herder hen daar. Hij voedde Romulus en Remus als zijn eigen kinderen op. Toen ze groot waren geworden, brachten ze de wrede koning ten val en stichtten de stad die later de hele, toen bekende wereld zou overheersen.

Sparta | Sparta was een militaire staat: al vanaf hun zevende werden jongens voorbereid op een bijna levenslange dienstplicht. Een keiharde training en ijzeren discipline zorgden ervoor dat de Spareten ter land niet te verslaan waren. “Keer terug op je schild (gesneuveld) of met je schild (na de overwinning)”, zeiden de Spartaanse vrouwen tegen hun mannen, want zonder schild terugkeren (na een vlucht) was erger dan sterven. De nationale kleur van Sparta was rood: de vijand kon niet zien of de Spartaan bloed verloor wanneer deze een rood kleed droeg.

Everton F.C. – Nil satis nisi optimum | De stadgenoot en grote rivaal van Liverpool F.C. is Everton. De ambitie van deze club is groot: nil satis nisi optimum. Dit betekent: niets [is] voldoende behalve het beste.

Heracles – Herakles/Hercules | Herakles was de grootste held van Griekenland. Twaalf zware werken moest hij verrichten voor de koning van Mycene. Veelkoppige monsters heeft hij verslagen, reuzen en leeuwen heeft hij met blote handen uitgeschakeld en zelfs de hellehond Cerberus heeft hij uit het dodenrijk naar de aarde gevoerd.

Fortuna Sittard | Fortuna is de godin van het lot. Fortuna kan zowel geluk als ongeluk betekenen. Vaak wordt zij afgebeeld met het Rad van Fortuin en de Hoorn des Overvloeds, waaruit vaak vruchten en graan puilen als teken van voorspoed.

Club Brugge & Anderlecht – Mens Sana in Corpore Sano | Al jaren wisselen deze clubs elkaar af als kampioen van onze zuiderburen. Dit doen ze beide onder hetzelfde motto: mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit is een citaat van de dichter Juvenalis (de Youp van ’t Hek van de keizertijd). In zijn Tiende Satire gaat hij tekeer tegen mensen die rijkdom, roem en uiterlijk vertoon najagen. Zijn conclusie is: liever een gezonde geest in een gezond lichaam.

Ajax | Ajax was een Griekse held die meedeed met de tienjarige belegering van Troje. Na Achilles was hij de sterkste van de Griekse helden. Toen Achilles sneuvelde, vond hij dat hij recht had op diens wapenrusting. De Griekse vorsten gaven deze echter aan Odysseus. Ajax werd zo razend dat hij een kudde schapen afslachtte – in de veronderstelling dat het Griekse vorsten waren. Eenmaal bij zinnen schaamde hij zich zo voor deze daad, dat hij zich in zijn eigen zwaard stortte en stierf.

Tottenham Hotspurs – Audere Est Facere | Deze beroemde club uit London heeft als motto: audere est facere. Dit bekent: durven is doen.

Bron foto’s: Simon Roosjen.'Voetbalvaantjes en de Klassieken' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.