On tour: IDUS op het Erasmiaans Gymnasium

Door Klaas Taselaar 

 

Een kleine tien jaar geleden stapte het bestuur van Semper Floreat, oud-leerlingenvereniging van het Erasmiaans, naar rector Paul Scharff met een paar ideeën om de school meer in contact te brengen met de samenleving. Één van die ideeën was de IDUS: een jaarlijkse bijeenkomst op 15 maart over een actueel thema voor een zo breed mogelijk publiek.

En die actualiteit moest worden gekoppeld aan gebeurtenissen, meningen en ontwikkelingen in de klassieke oudheid. Het concept was overzichtelijk. Eerst het thema bepalen, dan kijken of er een relatie ligt met de oudheid en vervolgens sprekers uitnodigen. Bijvoorbeeld de uitspraak van Mark Rutte, waarbij hij de ineenstorting van het Romeinse Rijk vergeleek met Europa, dat dreigde te bezwijken onder het grote aantal vluchtelingen. Klopte die vergelijking wel? Een lerares Klassieke Talen hield de geschiedenis tegen het licht en gastspreker Paul Scheffer beschreef de actualiteit. Leerlingen mochten zoals altijd als eerste reageren. Het werd een boeiende avond.

Te meer boeiend omdat het publiek zo gemêleerd is. Naast (oud-)leerlingen ook ouders, docenten en alle anderen die zijn geïnteresseerd in thema en debat. De IDUS brengt het Erasmiaans naar buiten. Dat was en is het belangrijkste doel. Het gymnasium als geëngageerd onderdeel van de samenleving en laten zien dat kennis van de klassieke talen en cultuur een belangrijke bijdrage kan leveren aan ieders meningsvorming en beoordelingsvermogen.

Welke IDUS volgt?

 

Oud-leerling en voormalig Tweede Kamerlid Roald van der Linde (VVD)

Debat tijdens de IDUS 2017

Lerares Klassieke Talen Yvette Oosschot op de IDUS 2016

Gastspreker Paul Scheffer op de IDUS 2016

Klaas Taselaar is voorzitter van Semper Floreat.

Bron foto’s: Klaas Taselaar.'On tour: IDUS op het Erasmiaans Gymnasium' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.