Dagelijks klassiek: De narcis

Een van onze bekende voorjaarsbodes, de narcis, ontleent zijn naam aan de mythe van Narcissus. Narcissus was wat je noemt een lekker stuk. Veel vrouwen vielen als een blok voor zijn uiterlijk, maar Narcissus vond hen niet interessant en concentreerde zich vooral op de jacht.

Al die onbeantwoorde liefdes deden hem uiteindelijk zelf de das om. Een maagd die door Narcissus was afgewezen, bad tot de goden om Narcissus zelf eens te laten ervaren hoe het is als je liefde niet wordt beantwoord. Haar wens ging in vervulling. Op een dag kwam Narcissus aan bij een prachtige rimpelloze vijver. In het water zag hij zijn spiegelbeeld, en werd verliefd op zichzelf. Hij probeerde zijn spiegelbeeld te kussen en te omhelzen, maar dat werd natuurlijk niks. Omdat hij zich niet meer kon losweken van zijn eigen spiegelbeeld, kwijnde Narcissus helemaal weg aan de waterkant. Uiteindelijk stierf hij, en op die plek kwam een gele bloem boven, met witte blaadjes er omheen: de narcis.

Het verhaal van Narcissus komt ook terug in het woord narcist, dat staat voor iemand die alleen maar in zichzelf is geïnteresseerd.

De Klassieken zijn vandaag de dag overigens nog steeds populair bij bloemenkwekers, die de oudheid graag gebruiken als inspiratie voor namen van nieuwe varianten hyacinten (bijvoorbeeld de Aiolos) en tulpen (bijvoorbeeld de Cartago en de Acropolis).'Dagelijks klassiek: De narcis' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.