Oud-leerling Joppe over de waarde van klassieke talen in het heden

Door Joppe Vodegel, oud-leerling van het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden, eindexamenjaar 2016

 

De waarde van klassieke talen in het heden

 

Op het moment dat ik als middelbare scholier aan mensen vertelde dat ik op een gymnasium zat, werd mij vaak gevraagd: “maar waarom wil je dan Grieks en Latijn volgen? Wat is de toegevoegde waarde?”. Op het moment dat je nog op de middelbare school zit, leg je vaak uit dat heel veel talen in Europa van het Latijn en Grieks afstammen en dat het daardoor makkelijker is om Duits, Engels, Frans en misschien ook Spaans en Italiaans te leren. Doordat je Latijn en Grieks leert snap je bijvoorbeeld de naamvallen en konjunktiv van het Duits beter en gaat het leren van de Engelse en Franse woordjes een stuk sneller.

Naast deze praktische voordelen waren de lessen Grieks en Latijn ook een welkome afleiding van de normale schoolvakken. Het ontraadselen van de teksten was soms bijna een pauzeprogramma en het leverde ook nog leuke verhaaltjes op. In de tweede klas begonnen we met het vertalen van Caesars Commentarii de bello Gallico, wat helemaal indrukwekkend was omdat het een relaas is van een waargebeurde oorlog. De vakantie naar Frankrijk kreeg op die manier een veel diepere geschiedkundige betekenis. Nu ik terugkijk, waren de ‘leuke verhaaltjes’ niet alleen erg leuk om te ontleden, maar brachten Latijn en Grieks ons ook andere vaardigheden bij dan de meeste andere schoolvakken. Het gaat dan om logisch redeneren, om even rustig te zitten, naar een tekst te kijken, deze dan te analyseren en er daarna een betekenis aan geven, in plaats van het lezen en daarna opvolgen van instructies zoals bij andere vakken.

Niet alleen waren Grieks en Latijn vakinhoudelijk leuk om te volgen, de opgedane kennis werd ook nog eens erg actueel toen terreurgroep Islamitische Staat in de voormalige Romeinse nederzetting Palmyra in Syrië begon met het opblazen van klassieke tempels. Het deed me terugdenken aan het feit dat, hoewel lang geleden, het Romeinse Rijk zich helemaal tot daar uitstrekte en rond dezelfde tijd ook een groot deel van Nederland tot het Romeinse grondgebied behoorde. Aan het feit, dat Syrië en het overgrote deel van Europa vroeger tot één enkel rijk hebben behoord, moest ik ook denken tijdens de vluchtelingencrisis. Hoe kan het toch, dat we, vanaf de val van het Romeinse Rijk, zo erg van elkaar vervreemd zijn geraakt?

Klassieke scholing draagt daarnaast bij aan je algemene ontwikkeling, omdat je veel leert over de oud-Griekse en Romeinse cultuur en beschaving. Je leert meer over de geschiedenis van Europa, waardoor je hedendaagse ontwikkelingen van Europese landen en culturen beter kunt plaatsen en begrijpen. Ook werd er in de lessen veel aandacht geschonken aan bijvoorbeeld toneel, architectuur en wetenschap in de oudheid, wat de visie op de oudheid nog meer verbreedde.

 

Na de middelbare school ben ik Geneeskunde gaan studeren in Groningen, met het profiel Global Health. De voertaal van deze studie is Engels en de meerderheid van de studenten komt uit het buitenland, dus ik heb nu erg veel voordeel van mijn klassieke talen; de meeste Europese talen zijn daardoor makkelijker te begrijpen. Ook ging, mede door de klassieke talen, het leren van de moderne vreemde talen voor mijn eindexamen veel makkelijker, waardoor ik de kans had voor Engels een Cambridge-certificaat en voor Duits een Goethe-certificaat heb kunnen behalen. Zonder het eerste certificaat was ik niet toegelaten tot mijn profiel binnen Geneeskunde.

Elke keer als ik een onderdeel van de mens bestudeer, denk ik weer terug aan mijn lessen klassieke talen op school. Dit komt doordat de onderdelen van het menselijk lichaam zijn benoemd in de medische terminologie, die bestaat uit Grieks en Latijn. Over de hele wereld leren aankomende dokters dezelfde medische taal, zodat als ik straks in het buitenland ga werken, mijn collega feilloos begrijpt in welk vingerkootje van de patiënt een scheurtje zit. Doordat ik op de middelbare school klassieke talen heb gevolgd, is het voor mij veel makkelijker om deze medische terminologie te leren en te doorgronden.

Kortom, klassieke talen brengen je een fantastische mix van vaardigheden bij: historisch besef, logisch redeneren, taalgevoel en het beheersen van de talen zelf. Daarnaast heb ik het ook altijd erg leuk gevonden om de vakken te volgen.'Oud-leerling Joppe over de waarde van klassieke talen in het heden' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.