On tour: de Nacht van Rome in Amsterdam

Door Gideon de Jong, BA-student Klassieke Talen aan de Universiteit Leiden

 

Vorige week vond in de hoofdstad de Nacht van Rome plaats. De fascinatie en liefde voor de Urbs Aeterna dreef op 20 mei een breed publiek naar De Balie in Amsterdam. De Nacht van Rome werd georganiseerd vanuit het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). Deze campus of excellence van meerdere Nederlandse universiteiten biedt al ruim honderd jaar zowel fysiek als intellectueel onderdak aan studenten en academici. Afgelopen mei kwamen liefhebbers van Rome samen om stil te staan bij de donkere kanten van de stad. Het is de tweede keer dat deze Nacht van Rome wordt georganiseerd. Onder het thema ‘Nacht van Rome – Stad van Zeven Zonden’ deelden vele gasten en sprekers hun ervaringen met Rome.

Uiteraard hadden de Klassieken een belangrijke rol in deze nacht. De beroemde classicus Piet Gerbrandy nam zijn publiek mee naar de smerige steegjes en decadente symposia van Juvenalis’ Satyren. Met passages uit de humoristische werken van deze satiricus liet Piet Gerbrandy de morele rafelranden achter de marmeren façades van de stad zien. Archeologe Marleen Termeer sprak over de eerste machtswellust in de vroege Romeinse Republiek vanuit haar onderzoek naar vroeg-Romeinse munten. Ook aan andere culturele en historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome en Italië werd ruimschoots aandacht besteed.

Piet Gerbrandy tijdens de Nacht van Rome

Latiniste Bettina Reitz-Joosse en archeoloog Miguel John Versluys stonden stil bij een voor academici dodelijke zonde: luiheid. Acteur en schrijver Alexander de Bruijn belichtte in een pop-up theater de wraakzucht en woede uit de Ilias van Homerus.

Andere deelnemers aan de Nacht van Rome waren historica Maartje van Gelder, pastoor Antoine Bodar en Italië-correspondent Jarl van der Ploeg. Samen met het Nederlands Klassiek Verbond (partner van Klassieken.nu), Roma Aeterna en het magazine De Smaak van Italië maakten zij de Nacht van Rome tot een geslaagde viering van deze prachtige stad.

Bron foto’s: Facebook Nacht van Rome.'On tour: de Nacht van Rome in Amsterdam' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.