Dagelijks klassiek: Voetbalclubs

Het voorjaar, als de voetbaltitels worden verdeeld, is een mooi moment om eens stil te staan bij de origine van de namen van Nederlandse voetbalclubs. Alleen al in de Eredivisie ontlenen er vier hun naam aan de Klassieken: Ajax, Heracles, Sparta en Excelsior.

Ajax was een Griekse held die meedeed met de tienjarige belegering van Troje; een echte doener, terwijl het in de Eredivisie juist de Rotterdammers zijn die dwepen met dat predicaat. Heracles was de grootste held van Griekenland, een superheld avant la lettre die met blote handen veelkoppige monsters, reuzen en leeuwen uitschakelde.

Verleggen we het vizier richting Rotterdam, dan komen we Excelsior en Sparta tegen. Excelsior ontleent zijn naam aan het Latijn en betekent ‘hogerop’, een passende naam voor een club die geregeld promoveert en degradeert. Sparta was een militaire staat in het klassieke Griekenland die bekend stond om de keiharde training en ijzeren discipline van zijn soldaten.

Overigens: wie de clubwapens van buitenlandse clubs bestudeert, komt daarin soms Latijnse motto’s tegen. Bijvoorbeeld ‘audere est facere’ (durven is doen) in het wapen van Tottenham Hotspur of ‘nil satis nisi optimum’ (alleen het beste is genoeg) in dat van Everton. Ook bekend: ‘mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam) bij zowel Anderlecht als Club Brugge.'Dagelijks klassiek: Voetbalclubs' has 1 comment

  1. 24 juli 2017 @ 09:51 Voetbalvaantjes en de Klassieken |

    […] Vorige maand besteedden we op Klassieken.nu overigens ook aandacht aan de namen van voetbalclubs. Dat artikel is terug te vinden via deze link. […]

    Reply


Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.