KNAW-bijeenkomst Oudheid als ambitie

Op 16 juni 2017 van 18.00 tot 20.00 organiseert de KNAW de bijeenkomst Oudheid als ambitie. De zoektocht naar een passend verleden, 1400-1700 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

In de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd ontwikkelde men grote belangstelling voor de geschiedenis. Vorstenhuizen, staten en steden gingen naarstig op zoek naar een, al dan niet gefingeerd, glorieus verleden. Ouderdom gold als argument om aanspraak te maken op privileges en grondgebieden. Het was de taak van de literatuur en kunst om vervolgens deze lokale geschiedenis te verbeelden. Hoe ging deze toe-eigening van het verleden precies in zijn werk?

Tijdens deze bijeenkomst presenteren Karl Enenkel en Koen Ottenheym de resultaten van hun onderzoeksproject The Quest for an Appropriate Past, onderdeel van het KNAW-programma Over Grenzen, en presenteren ze hun boek Oudheid als ambitie dat zij in Rome hebben geschreven gedurende een gezamenlijk fellowship aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome.

Meer informatie is te vinden op de website van de KNAW. Aanmelden kan via deze link.

Bron foto: Merlijn Hurx via de website van de KNAW.'KNAW-bijeenkomst Oudheid als ambitie' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.