Klassieke auteurs in dialoog met kunstfotograaf Marc Lagrange

Van Lenneke van der Burg, docent Klassieke Talen op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven, ontvingen we onderstaande bespreking van de tentoonstelling Timeless Beauty in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

 

Over sneeuwwitte borstjes en trillende billen

 

Klassieke auteurs in dialoog met kunstfotograaf Marc Lagrange

door Lenneke van der Burg

 

“Ik ben bang voor vrouwen met grote borsten. Geef mij maar aan een jong meisje, dan kan mijn linnen genieten van sneeuwwitte borstjes.” Zegt een beha in een epigram van de Romeinse dichter Martialis. Het citaat staat niet op zichzelf. Op de tentoonstelling Timeless Beauty  in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren illustreren de woorden van klassiek Romeinse en Griekse auteurs de foto’s van de Vlaamse kunstfotograaf Marc Lagrange.  Tijdloos mooi zijn de afgebeelde vrouwen van Lagrange. Sensuele vrouwen, gestileerde vrouwen, sterke vrouwen. “Vrouwen met karakter inspireren mij het meest”, meent de in 2015 verongelukte Lagrange in een echo van de dichter Ovidius die aanspoort “een karakter te bouwen dat blijft”.

Die dialoog tussen modern en klassiek verrast voortdurend. Het levert een beeld op dat meer is dan de som der delen. Met blote borsten is het makkelijk scoren. Maar de moderne vrouw met ontblote borst op de foto van Lagrange intrigeert juist doordat ze naast het citaat van Martialis hangt. De derde component zijn de authentieke voorwerpen. Zo liggen er bijvoorbeeld ook voorbeelden van een Romeins strophium, een stoffen band die strak over (te) grote borsten heen werd gebonden en er juist, als een soort push-up, ondergebonden werd bij kleine borsten.

Teksten en foto’s lijken inderdaad inwisselbaar, tijdloos, zoals de titel van de tentoonstelling impliceert. Of het nu over “tere armen, roze lippen of trillende billen” gaat: de klassieke dichters doen verrassend modern aan.

Natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo herkennen wij weinig in het ideaal van een rond buikje en brede heupen dat voor de vrouw uit de oudheid gold. Zij moest immers vooral vruchtbaar zijn en voor nakomelingen zorgen. Of van een zo blank mogelijke huid, die aangaf dat je niet in de buitenlucht hoefde te werken. En waar wij van de website Wikihow leren hoe we van onze monobrow kunnen afkomen, is dat in de oudheid juist een teken van schoonheid. Maar verder, een gladde huid? Ja dat willen we nu en dat wilden ze toen ook. Er liggen originele pincetten, bijenwas en een Romeins olielampje. En we lezen een citaat van Martialis die boven een badhuis woont en klaagt over het geschreeuw van de klanten die geëpileerd worden.

Ook in de oudheid werd er veel tijd besteed aan het stylen van het haar. Maar haarspeldjes bestonden nog niet. De ingewikkelde creaties werden letterlijk met naald en draad vastgezet. Werd je ouder, dan kon je het haar verven. Daar moest je dan wel het sap van luizen voor gebruiken.

 

Tentoonstelling Timeless Beauty is tot 30 juni 2017 te zien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (net over de grens bij Maastricht). Er is bij de tentoonstelling ook educatief materiaal beschikbaar. Voor een bezoek met leerlingen zou Lenneke van der Burg vanaf de vijfde klas aanraden. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Werk van Marc Lagrange hangt in Galerie Marc Peet Visser in Den Bosch en in Galerie Smith Davidson in Amsterdam.

 

Bron foto’s: website Gallo-Romeins Museum.'Klassieke auteurs in dialoog met kunstfotograaf Marc Lagrange' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.