Frederik Boulogne: ‘Wat heb ik gehad aan zes jaar gymnasium? Heel veel!’

Frederik Boulogne deed in 2002 eindexamen op het Marnix Gymnasium in Rotterdam. Van hem ontvingen we onderstaande testimonial.

 

Wat heb ik gehad aan zes jaar gymnasium? Heel veel! Na het gymnasium heb ik rechten gestudeerd in Groningen en ik ben uiteindelijk aan de VU gepromoveerd op een juridisch proefschrift. Het gymnasium was, achteraf gezien, een ‘talige’ opleiding, gecombineerd met een behoorlijke dosis abstract denken.

Op mijn vakgebied neemt ‘kunstmatige intelligentie’ een groot deel van het juridische routinewerk over (aangiften, standaardcontracten, simpele structureringen/berekeningen etc.). Tegelijkertijd is er een exponentiële toename aan complexe wet- en regelgeving, omdat de geschillen zich meer en meer voordoen in de spelonken van het recht. Computers hebben uiteindelijk mensen nodig die ‘input’ kunnen geven en die de rechtspraak en wet- en regelgeving kunnen ‘vertalen’ naar codes/programmeertaal etc.

Met name bij de klassieke talen leer je om nauwgezet, woord voor woord, zinnen te ontleden en gestructureerd de grammaticaregels toe te passen. Deze vaardigheid komt erg goed van pas bij mijn werk. Daarnaast leer je bij Grieks en Latijn het volgende: (i) eerst woord voor woord, regel voor regel, vertalen (ii) vervolgens, wat staat er in ‘normaal’ Nederlands?, (iii) en dan, was is het verhaal? (iv) wat is de diepere betekenis, (v) hoe past dit binnen de context etc?

Dit zijn dezelfde vragen die een rechter ook stelt als hij een wetsbepaling uitlegt volgens de letterlijke, systematische en teleologische interpretatiemethoden. En uiteindelijk moet je een complexe tekst kunnen ‘vertalen’ naar een helder en logisch ‘verhaal’. Als je dat kunt, dan kun je daarmee een klant overtuigen, of een collega, of de tegenpartij, of de rechter etc.

En dat zijn vaardigheden die computers niet zomaar zullen overnemen!'Frederik Boulogne: ‘Wat heb ik gehad aan zes jaar gymnasium? Heel veel!’' has 1 comment

  1. 17 mei 2017 @ 13:08 Willem

    Klassieken zouden verplichte kost moeten zijn zowel de Oud-Griekse als Latijnse auteurs. De vorming (“Bildung”) op ’t gymnasium is vaak diepgaander dan a/d uni. Al wat deze schrijvers aan ons openbaren, komt iedere dag op ons bord terug. Filosofie verdient meer aandacht. Wat de psycholoog nu doet, deed de filosoof in de Oudheid. Had ’t gymnasium voor geen goud willen missen, geschoold volgens ’t oude systeem met in 5+6 alfa v/d 36 uur 18 Grieks en Latijn. Je vermogen tot communiceren, zo belangrijk in deze digitale tijden, kan geen betere voedingsbodem hebben.

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.