Atlas of Ancient Rome: Rome zoals het nooit eerder te zien was

De redactie van NRC geeft de maximum score van vijf sterren aan de onlangs verschenen Atlas of Ancient Rome van de Italiaanse archeoloog Andrea Carandini (1937), hoogleraar aan de Sapienza Università di Rome. Uit het artikel, dat terug te lezen is via deze link:

‘Dit forse, tweedelige werk – een tekstdeel, verluchtigd met afbeeldingen, en een deel met een onnoemelijk aantal platen en plattegronden – voegt niet alleen nieuwe informatie toe aan onze kennis van bestaande antieke monumenten, maar voorziet ze ook van een context. Aan de hand van een duizelingwekkend aantal voorbeelden wordt duidelijk gemaakt wat het verband is tussen de zichtbare en onzichtbare restanten. Carandini laat zien hoe Rome is voortgekomen uit de ‘hutten van Romulus’ op de Palatijn, de muren om de Palatijn, de heiligdommen op het Forum en de Capitolijn en de religieuze centra van Vesta en Jupiter.

Met zijn levenswerk The Atlas of Ancient Rome, een verbeterde en herziene, Engelstalige versie van het Italiaanse origineel (2013), wil Carandini een droom verwezenlijken, een droom waarin je door het oude Rome kunt dwalen en je de stad kunt zien zoals hij er toen uitzag. En dat ‘toen’ is niet alleen de keizertijd, of die van de eerste koningen van Rome. De atlas vormt zoals Carandini schrijft in de inleiding ‘een kolossale herinnering van alles’. Van alles wat in Rome werd gebouwd of door mensen handen bewerkt vanaf omstreeks 800 voor Christus op de Capitolijn tot de vroege Middeleeuwen.’'Atlas of Ancient Rome: Rome zoals het nooit eerder te zien was' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.