Testimonial: ‘Mijn gymmnasiumopleiding heeft mij in een veel bredere zin verrijkt’

Britt deed in 2008 eindexamen op het Ignatius Gymnasium Amsterdam. Van haar ontvingen we onderstaande testimonial.

 

Naar mijn mening brengt het gymnasium meer dan alleen kennis over de talen Grieks of Latijn. Ik denk dat mijn gymmnasiumopleiding mij in een veel bredere zin heeft verrijkt.

Ik heb zeker basiskennis opgedaan van deze twee oude talen, waardoor ik iets makkelijker mijn woordenschat in de (Zuid-)Europese talen kan uitbreiden en ik bij mijn medische opleiding een (zij het minimale) voorsprong had bij het leren van de anatomie. Ook denk ik dat het leren van de klassieke talen de kennis en kunde op het gebied van zinsopbouw en grammatica vergroot.

Verder ben ik door mijn klassieke opleiding in aanraking gekomen met de prachtige verhalen en bijbehorende symboliek. Mooie verhalen waar ik nog vaak aan terugdenk als ik deze tegenkom in musea. Ik ben ervan overtuigd dat rondlopen in musea door deze extra achtergrondkennis ook leuker is dan zonder.

Maar belangrijker en van recentere aard: door het leren van Grieks en Latijn en het bestuderen van de oude verhalen van deze oude culturen wordt respect bijgebracht voor andere culturen. Met lede ogen zag ik de beelden aan uit Syrië: hoe de oude stad van Palmyra zonder mededogen werd verwoest. Uit xenofobie voor een andere cultuur! Ik denk dat iedereen die een klassieke opleiding heeft gehad ditzelfde moet hebben gevoeld.

Nu kunnen we nooit al het cultureel erfgoed in deze wereld beschermen, maar ik ben ervan overtuigd dat hoe meer mensen een opleiding hebben genoten die hen in aanraking laat komen met verschillende oude culturen, des te sterker we staan.

Bovendien, l’histoire se répète, dus laten we door zo veel mogelijk kennis van die geschiedenis herhaling voorkomen.'Testimonial: ‘Mijn gymmnasiumopleiding heeft mij in een veel bredere zin verrijkt’' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.