Bedrijvenpark in Tiel blijkt bodemschat Romeinse vondsten

Bij opgravingen in de Gelderse stad Tiel zijn op een gebied van 18 hectare, zo’n 36 voetbalvelden, allerlei prachtige objecten uit de Romeinse oudheid uit de grond gehaald. De vroegste vondsten, waaronder grafvelden, stammen uit de Steentijd – ongeveer zesduizend jaar geleden. Deze grafvelden bevonden zich aan de noordkant van het bedrijventerrein Medel, waar de opgravingen plaatsvinden.

De vondsten duiden er op dat er ten tijde van de Romeinse overheersing in deze streek een welvarende Bataafs-Romeinse bewoning moet zijn geweest, met villa’s, tempels en grafvelden. Er werden onder andere 2500 bronzen voorwerpen gevonden, waaronder fibulae (mantelspelden), dolken, ringen, lampen en andere gebruiksvoorwerpen. Bijzonder is met name een bronzen balsarium  of zalfpot, die met badderende Eroten (kleine liefdesgoden) is versierd. Ook een kalkstenen standbeeld van de oppergod Jupiter en een bronzen ring versierd met een fraaie cameo van een centaur trokken de aandacht. Het team van archeologen is nog zeker tot volgend jaar bezig met de opgravingen. 8 april aanstaande vindt er een open dag plaats met activiteiten.

Verschillende media besteden vandaag aandacht aan deze vondsten, waaronder dagblad Trouw. Dat artikel is terug te lezen via deze link.

Een cameo van een dravende centaur verfraait deze bronzen ring.

 

Erfgoedstem maakte drone-beelden van industrieterrein Medel, terug te vinden op YouTube.

 

Bronzen balsarium of zalfpot. De pot is fraai gedecoreerd met kleine liefdesgoden of Eroten, die taferelen in en rond het badhuis afbeelden.

 

Bron foto’s: Historiek.net.'Bedrijvenpark in Tiel blijkt bodemschat Romeinse vondsten' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.