Testimonial: ‘De vakken hebben mij gevormd in mijn huidige interesses en vaardigheden’

Elisabeth deed in 2011 eindexamen op het Ignatius Gymnasium Amsterdam. Van haar ontvingen we onderstaande testimonial.

 

MEER DAN TAAL ALLEEN

Mijn naam is Elisabeth. Ik word met mijn bachelor in Taalwetenschap en mijn research master in Neurowetenschappen niet zelden als een zwevende kiezer gezien: ben je nu alfa, of bèta? Dat was zes jaar geleden niet anders, toen ik naast de vakken binnen mijn cultuurprofiel ook eindexamen deed in biologie en wiskunde B.

Zelf heb ik dit alfa/bèta-onderscheid nooit zo begrepen. Naast mijn studie houd ik me veel bezig met programmeren. Als er iéts is dat zowel talig als rekenkundig is, is dat het wel. Ook ligt juist interdisciplinariteit naar mijn mening aan de basis van goede wetenschap. Waarom Taalwetenschap – een mengelmoes van bijna wiskundige theorieën, computationele modellen en sociaalwetenschappelijke methoden – onder geesteswetenschappen valt, is me daarom nog steeds een raadsel.

Waar ik zes jaar geleden ook eindexamen in deed, zijn de klassieke talen Grieks en Latijn. En precies de interdisciplinariteit die de rode draad vormt in mijn huidige bezigheden, vind je ook terug in deze vakken.

Het klassieke talenonderwijs gaat wat mij betreft niet over het aanleren van talen die niet meer worden gesproken, maar over veel meer. Het systematisch analyseren van onbekende (taal-)structuren, het leren gebruiken van naslagwerken, het schrijven van een lopend verhaal en het nadenken over verschillende manieren waarop je iets verwoordt zijn stuk voor stuk vaardigheden die ik elke dag gebruik. Maar ook het ontdekken hoe een totaal andere cultuur met soms afwijkende normen en waarden de basis vormt van onze huidige beschaving, is – zeker nu – van grote waarde.

Met andere woorden: het onderwijs in de klassieken was voor mij een essentieel en veelomvattend onderdeel van mijn gymnasiumperiode, dat – net zoals ikzelf – niet gemakkelijk in een puur talig hokje te plaatsen is. De vakken hebben mij zeker weten gevormd in mijn huidige interesses en vaardigheden.

Ik wens iedere toekomstige gymnasiumleerling van harte hetzelfde toe!'Testimonial: ‘De vakken hebben mij gevormd in mijn huidige interesses en vaardigheden’' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.