Dagelijks klassiek: vissaus

Wie van de Thaise keuken houdt, kan niet zonder Nam Pla, ofwel vissaus. Het stinkende goedje is onmisbaar bij het maken van een goede curry. Maar ook de Romeinen gebruikten al vissaus in hun eten: garum. De Romeinen maakten het door pekel toe te voegen aan kleine vissen of visseningewanden en die twee tot drie maanden te laten gisten. De geur van rottende vis bij de productie van garum was niet te harden, maar er zijn lezingen dat het eindproduct juist niet onplezierig rook. De meeste fabrieken van garum waren te vinden aan de Spaanse zuidkust, maar overblijfselen van fabrieken zijn ook gevonden in Pompeï en aan de Marokkaanse kust.

Overblijfselen van een garumfabriek

 

De klassieken zijn dagelijks in ons leven. Zonder dat we er bij stilstaan, gebruiken we dezelfde dingen die de Romeinen en Grieken al gebruikten en zien we voortdurend sporen van de klassieke oudheid om ons heen. Verschillende voorbeelden vind je in de rubriek Dagelijks klassiek.'Dagelijks klassiek: vissaus' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.