Wouter Duyck: ‘Klassieke talen hebben doorheen de eeuwen bewezen dat ze nuttig blijven in een steeds veranderende samenleving’

Medio januari bereikte de Vlaamse regering een akkoord over de studierichtingen in het secundair onderwijs. Gisteren betoogde Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie aan de UGent, in de Belgische krant De Morgen dat het ‘cruciaal’ is dat de klassieke talen Latijn en Grieks verankerd blijven. Ze garanderen volgens hem een brede basisvorming en bereiden uitstekend voor op hoger onderwijs. Zijn artikel werd mede-ondertekend door Mark Janse (onderzoeksprofessor oud- & Kleinaziatisch Grieks (UGent)), Eric Mortier (afgevaardigd bestuurder UZ Gent), Paul Van Cauwenberge (ererector UGent) en Jean-Martin Van der Hoeven (vicepresident Arcelor-Mittal Europe Flat Products).

Uit het artikel, dat terug te lezen is via deze link:

‘Taal (en Cultuur) wordt […] een volwaardig studiedomein, met Latijn en Grieks als basisoptie. Dat is een uitstekende keuze: klassieke talen hebben hun plaats in het onderwijs van de 21ste eeuw. Ze hebben doorheen de eeuwen bewezen dat ze nuttig blijven in een steeds veranderende samenleving. Ze garanderen vandaag een goede cognitieve ontwikkeling, die later zal toelaten om meer specifieke vaardigheden te ontwikkelen, die de noden van morgen zullen lenigen.

De unieke combinatie van cognitieve ontwikkeling via taalonderwijs met de cultuur die daaraan vasthangt, garandeert de vorming van geest en hart. De term humaniora verwijst niet toevallig naar mens worden. Het zou toch vreemd zijn mochten vroegere samenlevingen, die veel minder welvarend waren dan de onze, het zich wel konden permitteren om deze algemene vorming te waarderen, maar wij niet.

Deze homo universalis-aanpak blijkt bovendien ook nog eens uitstekend voor te bereiden op hoger onderwijs. Zo is het slaagpercentage in het toegangsexamen arts/tandarts van wie Grieks-wiskunde studeerde zo’n 10 procent hoger dan wie wetenschappen-wiskunde studeerde. En zelfs in de STEM-richtingen (bio)ingenieurswetenschappen, informatica of wiskunde is het slaagpercentage van wie Latijn of Grieks studeerde zo’n 5 tot 30 procent beter dan voor alle andere sterke vooropleidingen in het aso.

De inhoudelijke verbreding met techniek op abstract cognitief niveau is een goede zaak. Maar tegelijk moet ons onderwijs ook de keuzemogelijkheid behouden voor een brede vorming waarin taal en cultuur centraal staan. Ons onderwijs klassieke talen heeft bewezen dat het uitstekend mensen vormt, en het verdient daarom de volwaardige plaats die het gekregen heeft in de nieuwe structuur. Io vivat!’'Wouter Duyck: ‘Klassieke talen hebben doorheen de eeuwen bewezen dat ze nuttig blijven in een steeds veranderende samenleving’' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.