“Door mijn klassieke opleiding kan ik de westerse wereld beter begrijpen en plaatsen”

Tine Larooij, ambassadeur Klassieken.nu, vroeg oud-leerlingen hoe zij terugkijken op het leren van klassieke talen. Noortje Kamermans vertelt over haar tijd als leerling op het Coornhert Gymnasium Gouda.

“Ondanks dat ik niet per se erg goed was in de klassieke talen, vond ik het leuke vakken (Grieks niet, dat vond ik niks, Latijn daarentegen wel heel leuk) en ben ik blij dat het onderdeel is geweest van mijn ‘basisopleiding’. Elke dag zou overdreven zijn om te zeggen, maar het komt toch met zeer grote regelmaat voor dat ik iets heb aan de kennis die ik heb opgedaan bij de klassieke talen, veel meer in ieder geval dan aan de dingen die ik bij bijvoorbeeld aardrijkskunde of economie leerde.

Buiten het feit dat ik de verhalen van de Grieken en de Romeinen echt heel erg leuk vond, en nog steeds erg leuk vind, vind ik het ook erg belangrijk dat je de verhalen kent. Veel van onze cultuur is gebaseerd op zaken uit die tijd. We gebruiken nog veel woorden en in hedendaagse verhalen maar ook gebouwen komen steeds zo veel dingen uit die cultuur terug. In muziek, films, boeken, gebouwen: de Griekse en Romeinse cultuur blijven steeds terugkomen en worden nog steeds als inspiratiebron gebruikt. Ik merk het vooral aan mijn moeder, zij heeft atheneum gedaan, en het komt regelmatig voor dat wij ergens zijn of dat er ergens iets beschreven staat dat mijn broertje en ik dan zeggen: oh ja, dat komt daar en daar vandaan. Ikzelf heb het gevoel dat je, door klassieke talen en cultuur gehad te hebben, de westerse wereld om je heen beter kunt begrijpen en plaatsen, omdat veel zaken stammen uit die tijd. Ik vind het erg belangrijk dat je de wereld om je heen kunt begrijpen, vooral wanneer er veel gebeurt wat je niet kunt begrijpen.

“Door mijn klassieke opleiding kan ik de westerse wereld beter begrijpen en plaatsen”

Daarnaast, ik ben niet zo’n talenwonder. Maar doordat ik klassieke talen gehad heb, ben ik in mijn middelbare schooltijd wel veel bezig geweest met talen. Voor mijn studie moet ik regelmatig Engelstalige wetenschappelijke artikelen lezen, en tot mijn verbazing lukt dat heel erg goed. Artikelen zijn vaak opgebouwd met een vaste structuur, net als de Latijnse teksten, waardoor ik veel gerichter kan lezen. Ik denk dat dit mede komt door al die uren vertalen voor school. Ook heeft het mij een kleine voorsprong gegeven in het eerste jaar van mijn opleiding toen ik anatomie moest leren. Omdat je de woorden al kent, kun je spieren en botten beter plaatsen, omdat je ziet waaruit de naam is opgebouwd. In plaats van dat je dan alle spieren en botten uit je hoofd moet stampen om te onthouden, kun je het altijd terug herleiden, waardoor het veel beter blijft hangen.

Ik zou het erg zonde vinden als leerlingen straks deze dingen niet meer leren. Heus niet alle leerlingen zullen de culturele aspecten zo leuk vinden als ik, maar dat zul je altijd hebben, bij welk vak dan ook. En bij de een zal het ook vast beter blijven hangen en die doet er meer mee dan de ander, maar toch denk ik dat er altijd wel een belangrijke basis achterblijft.”'“Door mijn klassieke opleiding kan ik de westerse wereld beter begrijpen en plaatsen”' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.