Verbonden Klassieken

door Bosco Smit | Het kiezen van een middelbare school is voor veel basisschoolleerlingen een grote keuze. Dit jaar was het extra lastig: Veel kinderen kregen afgelopen maanden slechts digitaal een kijkje op hun nieuwe middelbare school. Dat betekent dat er in september een nieuw leerjaar gymnasiasten letterlijk voor het eerst over de drempel van het gymnasium komt; een vreemde ervaring.

Ook zonder corona is het goed je af te vragen: welke drempel ligt er precies voor de Klassieke talen? Waar moeten leerlingen overheen, omheen, om Latijn en Grieks te leren? De lat ligt cognitief natuurlijk hoog: de Klassieken zijn uitdagend, en het onderwijs vraagt veel van leerlingen. Maar zijn er ook andere drempels? Is het gymnasium stoffig, gesloten, onbereikbaar en zoals een ivoren toren – te wit? Moeilijke vragen, die zich lastig bij de horens laten vatten. Maar precies dat hebben we als classici op 12 tot 15 februari wel gedaan. Tijdens de conferentie Shared Antiquity durfden classici uit binnen- en buitenland met vertrouwen in de meerwaarde van het Grieks en Latijn kritisch te kijken naar het onderwijs, het imago en de sfeer van de Klassieken. Verder in deze nieuwsbrief daarvan een verslag.

Op de conferentie sprak ook Kurano Bigiman. De dag ervoor, 14 februari, werd hij Amsterdammer van het jaar. Kurano zette als classicus een gymnasium op in de Bijlmer. Aan het Ir. Lely lyceum in Amsterdam volgen nu drie leerjaren scholieren een gymnasiumopleiding. Het ademt de verbindende kracht die van de Klassieken kan uitgaan. De stad Amsterdam erkende die verbindende werking van de Klassieken, en riep Bigiman uit tot Amsterdammer van het jaar. Voor deze nieuwsbrief vertelt hij zijn verhaal.

Dat de Klassieken nauw zijn verknoopt met de actualiteit bewijst ook het verhaal van Anne van Schaik. Op 6 januari las ze bij Cicero over de bestorming van het Romeinse Capitool; ze zocht naar een afbeelding om aan haar leerlingen te laten zien. Ver hoefde ze niet te zoeken: de televisie bood haar beelden van een als barbaren verklede menigte (met horens en al) die het Capitool in Washington onder de voet liep; pijnlijk actueel.

Ook Bas Clercx zag zich geconfronteerd met de actualiteit. Het woord servus (slaaf) dat decennia lang dienst deed als voorbeeldrijtje van de Latijnse grammatica, komt ineens heel confronterend over. Bas houdt zichzelf, en ons, een spiegel voor.

Welke drempels leerlingen in september straks ook overgaan, het is goed te blijven kijken naar hoe het rechtvaardiger, eerlijker en toegankelijker kan. Lastige vragen zijn daarbij niet van de lucht. Juist op die momenten is het mooi te kunnen putten uit de rijke bronnen van de Oudheid. De toegang tot de Klassieken is haar verbinding met het heden, en onze moderne samenleving. En die deur houden we voor zoveel mogelijk leerlingen open.


'Verbonden Klassieken' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.