1 juno 2020

De lockdown was voor veel mensen een lastige tijd. Om het niet ingewikkelder te maken dan nodig was minister van Justitie Ferd Grapperhaus tijdens een persconferentie op 23 maart extra duidelijk: “Alle samenkomsten, bijeenkomsten en evenementen worden verboden, en dat is tot 1 juno van dit jaar”. De verduidelijking van Grapperhaus groeide uit tot een grapje, waar de minister op 1 juni zelf ook weer enthousiast aan meedeed. Geheel onverwacht kwam de godin achter onze maand juni weer vol voor het voetlicht.

De Romeinse dichter Ovidius (43 v. Chr. – ong. 18 n. Chr.) oppert inderdaad dat de maand juni heet naar de godin Juno. In boek VI van zijn gedicht Fasti voert hij de godin zelf op: “Opdat je niet onwetend blijft en in veelgemaakte fouten wordt meegesleurd: Juni heeft haar naam van mijn naam.” Maar Ovidius is niet overtuigd. Mogelijk komt juni ook van iuvenes (jeugd) of iunctus (verbintenis) van de vele huwelijken die de Romeinen die maand blijkbaar sloten.

Of juni inderdaad van Juno komt, weten we dus niet helemaal zeker. Maar waar Ovidius twijfelt, blijkt Grapperhaus zeker van zijn zaak. ‘1 juno’ groeide tot humoristische verduidelijking om verwarring met ‘1 juli’ te voorkomen. Van juli weten we de herkomst van de naam vrij zeker: Julius Caesar. Na diens dood voerde de Romeinse Senaat de benaming ‘iulius’ als eerbetoon in.


'1 juno 2020' has no comments

Geef als eerste commentaar hierop!

Wil je jouw gedachten delen?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door AdCon Online Marketing.