Landkaarten

Waar zouden we zijn zonder landkaart? Nu het vakantieseizoen is aangebroken, trekken we er zelden op uit zonder navigatie: Google Maps en de navigatie in de auto wijzen ons de weg.
De Grieken waren belangrijke grondleggers van de cartografie. De eerste landkaart uit de Griekse oudheid is die van Anaximander, een van de natuurfilosofen uit Milete. Het was een ronde kaart die een stuk van Europa, Azië en Noord-Afrika liet zien met daar omheen een oceaan. De kaart van Hecataeus van Milete die erop volgde was al een stuk gedetailleerder en toonde onder meer ook de Rode Zee en de Zwarte Zee.

De wereld werd een stuk groter met de kaart die Dicaearchus rond 300 voor Christus maakte op het eiland Sicilië. Ineens zien we een wereld die veel groter is met Sri Lanka als uiterste grens. Die kaart is gemaakt na de veldtochten van Alexander de Grote, vandaar.

Nederland komt voor het eerst in beeld op de Tabula Peutingeriana, ofwel de kaart van Peutinger, genoemd naar Konrad Peutinger die hem in 1507 erfde. De Tabula Peutingeriana is niet origineel; het is een kopie van een Romeinse reiskaart uit de derde of vierde eeuw na Christus. Onhandig is hij wel: twaalf bladen met een totale lengte van bijna 7 meter. We vinden er onder meer de Nederlandse steden Noviomagus (Nijmegen), Albaniana (Alphen aan den Rijn) en Cortovallio (Heerlen) op terug.


Kaart van Italië, Sicilië en het Griekse vasteland uit de Tabula Peutingeriana.


'Landkaarten' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Deze website is onderdeel van de Vereniging Classici Nederland en gerealiseerd door X11 Creatie.